Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradska filharmonija u znaku Zmaja

    Orkestar Beogradske filharmonije će u petak, 20. januara sa početkom u 20h na Kolarcu, obeležiti Novu godinu po kineskom kalendaru i time završiti ciklus novogodišnjih koncerata za ovu sezonu.
     
    Sa dirigentom Vangjanom Ojangom i violinistom Menla Huanom, orkestar će izvoditi dela najpoznatijih kineskih kompozitora. Dana 23. januara 2012. godine, prema gregorijanskom kalendaru, započeće 4710. Kineska godina, poznata još i kao Godina Zmaja. Nakon godine suzdržanog Zeca, dolazi vladanje nadahnutog Zmaja, koji se u kineskoj mitologiji smatra najsrećnijim znakom. Zmaj je simbol cara, muške energije, moći i smatra se karmičkom životinjom koja vraća pozitivnu energiju koju ste poklonili ljudima.

    Na programu koncerta, u potpunosti inspirisanog kineskom tradicijom, Filharmonija će izvoditi Duovu Igru božurske vile, Baovu Simfoniju Pekinške opere kao i Butterfly Lovers, koncert za violinu i orkestar. Kineski kompozitori Gang i Žanhoa su pronašli inspiraciju za ovo delo u legendarnoj priči Leptiri ljubavnici (Butterfly Lovers) poznatoj i kao kineski Romeo i Julija.

    Iako je napisana pedesetih godina prošlog veka, stekla je popularnost tek posle kulturne revolucije, a danas je jedna od najpoznatijih kineskih kompozicija.Dirigent Vangjan Ojang sa nepunih trideset godina ima uspešnu međunarodnu karijeru, a posebno je aktivan u Šangaju, gde je angažovan i kao asistent Muhaja Tanga (šefa-dirigenta Beogradske filharmonije). Kao jedan od najcenjenijih violinista u Kini, Menla Huan zauzima jedinstveno mesto u zemlji koja vrvi od izvanrednih talenata. Osvojio je brojna međunarodna takmičenja, između ostalog i Paganini, a u pauzi nastupa i snimanja širom sveta, živi na relaciji između Nemačke i Kine.

    Filharmonija je u okviru ciklusa Nove godine, za koji je dobila i podršku Evropske unije, ove sezone obeležila dolazak 5772. jevrejske, 1433. islamske i 2012. godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, a domaćin koncerta 20. januara je Ambasada NR Kine u Beogradu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE