Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FEST počinje sa „Drvom života“

    Jubilarni, 40. Fest pod sloganom „U svetu velikih“ počeće 24. februara u „Sava centru“ projekcijom filma „Drvo života“ Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatne palme“ u Kanu, najavljeno je na konferenciji za novinare.
     
    Festival će otvoriti, kako se očekuje, Piter Bogdanovič, slavni holivudski reditelj srpskog porekla.

    Do 4. marta biće prikazana 72 premijerna filma, uz dvadesetak ostvarenja u retrospektivama, najavio je direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić.

    Festival će zatvoriti premijera domaćeg filma „Doktor Rej i đavoli“, reditelja Dinka Tucakovića.
     
    Povodom jubileja biće objavljena monografija i priređena izložba fotografija i plakata.

    Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić izrazila je zadovoljstvo što Ministarstvo redovno podržava „Fest kao najznačajniju filmsku manifestaciju u Srbiji“.

    „Ministarstvo i ove godine podržava FEST ne samo zato što je jubilarni, već zato što je to manifestacija na srpskoj kulturnoj sceni sa velikom tradicijom i značajem. Fest je dao doprinos pozicioniranju Beograda na svetskoj sceni, dovodio je značajne stvaraoce u Beograd i odškolovao generacije publike“, istakla je ona.

    Plavšić Stojanović je dodala da će FEST posvetiiti pažnju i domaćoj kinematografiji i podsetila da je 2011. koja je bila proglašena za Godinu filma Ministarstvo kulture, „uložilo napore da podrži domaći film, a verujemo i pomoglo njegovom razvoju“.

    Ona je navela završetak rekonstrukcije Doma kinoteke, učešće srpskih filmova na „Danima srpske kulture u Rusiji“, pomoć za pet lokalnih bioskopa u Srbiji, a posebno ulaganje od 406 miliona dinara za sufinansiranje proizvodnje i prikazivanja domaćih filmova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE