Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe uče jezik čitajući sa usana

    Naučnici sa Floride otkrili su da do šestog meseca bebe počinju pogled da usmeravaju ka očima, ali onda počinju da prate pokrete usana dok im se priča. Da bi proizvele zvuk one imitiraju osobu od koje su taj zvuk čule i to tako što prate kako da nameste usne.

    Deci nije potrebno mnogo da savladaju pokrete za proizvodnju osnovnih reči, pa do prve godine vraćaju pogled na oči, osim ako se ne sretnu sa nepoznatim stranim jezikom, i u tom slučaju nastavljaju da prate pokrete usana.

    Naučnici dugo znaju da bebe gledaju u lice osobu koja govori tražeći socijalne smernice u vezi sa onim što su čuli. Kao i odrasli posmatraju oči i prate neverbalne poruke kao što su emocije povezane sa rečima.

    Stručnjaci sa Florida Atlantik univerziteta otišli su korak dalje i zapitali se da li bebe posmatraju i usne, tražeći smernice za proizvodnju glasova.

    Testirano je 180 beba u periodu 4, 6, 8, 10. i 12. meseca. Bebama koje pripadaju engleskom govornom području puštani su video snimci žena koje govore na engleskom i španskom.

    Sprava smeštena na traci za kosu pratila je gde deca usmeravaju pogled i koliko dugo. Pokazalo se da postoji dramatična razlika u usmeravanju pažnje.

    Bebe od četiri meseca prate oči, šestomesečne bebe prate podjednako oči i usne, dok se osmomesečne i desetomesečne bebe usmeravaju uglavnom na usne. Kod beba sa godinu dana pažnja se već vraća na oči.

    Ali kada su bebe sa godinu dana čiji je maternji jezik engleski čule španski, zadržale su pogled na usnama prateći pokrete koji proizvode nepoznate reči. To pokazuje da su i u prvoj godini, deca i dalje pripremljena na učenja jezika.

    Ovo je verovatno razlog zašto je maloj deci lakse da savladaju jezike nego odraslim ljudima.

    Nakon ovog saznanja postavlja se pitanje da li bebe koje imaju neki problem u razvoju, poput autizma, uče da govore na isti način ili postoje neke razlike koje bi mogle da budu rani znak poremećaja.

    Samo po sebi ovo otkriće nije tako dragoceno koliko bi mogla da budu saznanja koja će možda proizaći iz ovog. Neurologe interesuje kako da podstaknu taj proces ako se ne dešava na vreme, ali i da dalje istražuju kako mozak upravlja učenjem u tako ranoj fazi života, prenosi Reuters.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE