Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Senta: Žutica na Onkologiji

    Zbog hepatitisa B alarmantno je stanje u Opštoj bolnici u Senti. Zaključno s ponedeljkom, zaraženo je 15 pacijenata Onkološkog dispanzera ove ustanove, smeštenog u dva kilometra od bolničkog kruga udaljenom Domu zdravlja saznaju Novosti od dr Mirka Tomkovića, načelnika Centra za kontrolu i prevenciju regionalnog Zavoda za javno zdravlje sa sedištem u Kikindi. I taj broj, po svemu sudeći, nije konačan.


    Direktor senćanske bolnice dr Mihalj Vašaš napominje da se, pošto je žutica poprimila šire razmere, sprovode neophodne provere i preduzimaju sve protivepidemijske mere, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da se epidemija zaustavi.

    – U Senti su boravili epidemiolozi iz Kikinde i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kao i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri. Dogovorili smo se šta da činimo. Dva su osnovna cilja: da se epidemija ne proširi i utvrdi njen uzrok. Dosadašnji nalazi ne mogu pouzdano da ukažu na izvor zaraze. Zato se radi detaljna epidemiološka analiza, da se sazna koja je vrsta virusa napala pacijente s malignim oboljenjima – naglašava dr Vašaš.

    Prvi pacijent Onkološkog dispanzera oboleo od žutice obratio se za medicinsku pomoć juna prošle godine. Lekari su pomislili da je reč o uobičajenoj pojavi, jer im se, na osnovu statističkih podataka, za protekle dve decenije, koliko dispanzer postoji, zbog hepatitisa B godišnje jave najviše dve osobe. Brojka se, međutim, iz meseca u mesec povećavala.

    Da bi se sačinio konačan spisak inficiranih, svi koji su u protekle dve godine dolazili na terapiju u Onkološki dispanzer, podvrgnuti su testiranju na prisustvo virusa. Takvih je ukupno 320, a virus hepatitisa B dosad je ustanovljen kod još 49 testiranih pacijenata, koji zasad nisu oboleli. Epidemiolozi procenjuju da će biti još barem desetoro zaraženih.

    BEZ STRAHA
    – SVI pacijenti koji dolaze u našu bolnicu na lečenje, ili ispitivanje ne treba da se plaše da će se inficirati hepatitisom B. Bezbedni su u potpuniosti, kao i dosad – poručuje direktor Vašaš, dodajući da su svi koji su oboleli od žutice medicinski zbrinuti.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE