Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija će ozakoniti eutanaziju?

    Komisija za asistirano umiranje organizovala je kampanju koja bi trebalo da utiče na promenu zakona, jer sadašnje stanje smatraju „neadekvatnim“. Organizaciju „Dostojanstveno umiranje“ (Dignity in Dying) osnovao je ser Teri Pračet koji pati od Alchajmerove bolesti i zalaže se za izmenu zakona.

    Grupa okupljena oko te organizacije nedavno je objavila izveštaj sa detaljima o tome šta bi novi zakon trebalo da obuhvata.

    Tu se naglašava da bi asistirano samoubistvo trebalo dozvoliti osobama starijim od 18 godina koje pate od smrtonosnih bolesti i kojima je ostalo još 12 meseci života.

    Takvu odluku može doneti samo svesna osoba koja je uračunljiva. Dozvolu bi trebalo da traži od dva lekara koja bi nezavisno trebalo da procene da pacijent ispunjava uslove.

    To znači da tu „uslugu“ ne bi mogli da dobiju oboleli od demencije, što bi automatski sa liste za asistirano samoubistvo isključilo Terija Pračeta koji je pomogao osnivanje komisije i koji u poslednjoj godini života već neće biti smatran uračunljivim.

    Predlog za izmene zakona ne bi dozvoljavao propisivanje smrtonosnih pilula za one ljude koji sami žele da sebi prekrate život.

    Međutim, insistirao bi na poboljšavanju uslova lečenja, kako ne bi postojala opasnost od toga da ljudi takvu odluku donose zbog nedostatka adekvatne nege.

    Asistirano samoubistvo je ilegalno u Velikoj Britaniji, ali se od prošle godine raspravlja o eventualnoj legalizaciji.

    Naime, tada je javni tužilac morao da izloži razloge za hapšenje i suđenje osobi koja je pokušala da pomogne nekom bližnjem da umre.

    Sara Vuton, izvršni direktor „Dostojanstvenog umiranja“ smatra da je novi izveštaj sveobuhvatan i temeljan.

    Međutim, dr Piter Saunders direktor kampanje u organizaciji „Briga, ne ubijanje“, zalaže se za saradnju lekara i ugroženih pacijenata i smatra da je novi izveštaj Komisije potpuno nepotreban.

    Takođe, iz Britanske medicinske asocijacije smatraju da se većina lekara neće složiti sa asistiranim samoubistvom.

    Iz Vlade je takođe poručeno da nema planova da se zakon promeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE