Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aleksandru Čotriću uručena nagrada u Bugarskoj

    Srpskom satiričaru Aleksandru Čotriću, pobedniku međunarodnog konkursa za humorističko-satiričnu priču u bugarskom gradu Svištovu, uručena je nagrada „Aleko 2011“, saopštilo je Udruženje književnika Srbije, Sekcija satiričara. 

    Na konkursu koji je trajao godinu dana učestvovalo je 106 pisaca iz 31 države a po odluci žirija nagradu koja nosi ime bugarskog komediografa, advokata i borca za nacionalno oslobođenje Aleka Konstantinova, dobio je Čotrić.

    Nagradu koja se sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa srpskom satiričaru uručio je gradonačelnik Svištova Svetislav Blagov na svečanoj akademiji održanoj juče na 149. godišnjicu rođenja Konstantinova.

    Član žirija, glavni urednik satiričnog časopisa „Stršel“ iz Sofije Mihail Vešim rekao je da je priznanje dodeljeno autoru iz Srbije, jer je njegova nagrađena priča „Srpska posla“ najbliža duhu stvaralaštva najvećeg bugarskog komediografa Aleka Konstantinova.

    Čotrićevu priču na bugarski je preveo poznati prevodilac i profesor Univerziteta u Velikom Trnovu Gančo Savov.

    Zahvaljujući na nagradi, Čotrić je istakao da je ona priznanje srpskoj satiri koja poslednjih godina dobija sve veći broj međunarodnih priznanja i istakao dobru saradnju bugarskih i srpskih pisaca.

    Čotrić je podsetio da je prvi prevod na jedan strani jezik znamenitog romana Aleka Konstantinova „Baja Ganja“ objavljen na srpskom 1900. godine u listu „Glas neoslobođenog Srpstva“ i da je kao zasebna knjiga štampan u Srpskoj književnoj zadruzi 1907. godine, navodi se u saopštenju za javnost UKS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE