Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blizina nuklearki povećava rizik od leukemije

    Između 2003. i 2007. godine u okolini francuskih 19 nuklearki registrovan je povećan broj slučajeva leukemije kod dece, objavili su danas stručnjaci.
     
    Kada se analizira stanje u dužem periodu, međutim, nema povećanog broja slučajeva leukemije u odnosu na prosek, utvrdio je tim eksperata, koji predvodi Žaklin Klavel iz francuskog Centra za epidemiološka istraživanja i zdravlje stanovništva, prenela je francuska novinska agencija AFP.
     
    U pomenutom petogodišnjem periodu zabeleženo je 14 slučajeva leukemije kod dece koja su živela u radijusu od pet kilometara oko nuklearki, gotovo dvostruko više od francuskog proseka.
     
    S druge strane, kada se posmatra period od 1990. do 2007, učestalost slučajeva leukemije u okolini francuskih nuklearki ne premašuje nacionalni prosek.
     
    Porast oboljevanja između 2003. i 2007. se ipak ne može ignorisati, smatra Klavelova, naročito zato što se se on ne odnosi na samo neka nuklearna postrojenje ili na određeni tip nuklearki, već na sve.
     
    Istraživanje francuskog tima se, inače, bavilo samo učestalošću leukemije među decom u radijusu od pet kilometara od nuklearnih elektrana.
     
    Zbog toga, kao i činjenice da nije nađeno rešenje ove zagonetke, francuski tim se zalaže za dodatna istraživanja tog problema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE