Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina obustavila neodobrene terapije matičnim ćelijama

    Kineske zdravstvene vlasti su naložile obustavu svih neodobrenih tretmana matičnim ćelijama i kliničkih ispitivanja u ovoj oblasti. Kinesko ministarstvo zdravlja je takođe prestalo da prima nove prijave za programe lečenja matičnim ćelijama i ta mera će važiti do jula, prenosi Rojters.

    Zdravstvene vlasti Kine su, naime, rešile da u narednih godinu dana regulišu ovaj sektor, koji u poslednje vreme beleži pravi bum. Mnoge bolnice u većim kineskim gradovima nude terapiju matičnim ćelijama za razne bolesti – od raka, preko Alchajmera, do povreda kičmene moždine.

    Takve terapije su potkrepljene skromnim ili nikakvim naučnim dokazima i u najboljem slučaju se mogu smatrati eksperimentalnim. Pa ipak, za lečenje matičnim ćelijama, koje se reklamira preko Interneta, pacijenti moraju da plate hiljade ili desetine hiljada dolara, da bi na kraju osetili malo ili nikakvo poboljšanje, uz rizik da se „terapija“ završi i smrtnim ishodom.

    Stručnjaci širom sveta upozoravaju da se u poslednje vreme lečenje matičnim ćelijama, koje nije prošlo potrebna klinička ispitivanja, sve više primenjuje u Meksiku, Indiji, Turskoj, Rusiji i još nekim zemljama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE