Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deci vraćaju sluh u KBC Zvezdara

    Samo osoba koja se rodi gluva zna kako izgleda kada se svet toliko promeni da u njega dopru prvi zvuci. To iskustvo svake godine doživi najmanje desetoro mališana u Centru za ranu dijagnostiku i terapiju dece sa oštećenjima sluha „Dečija kuća“, pri Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“. Ova zdravstvena ustanova je pre pet godina, počela sa ugradnjom kohlearnog implanta. To je vrsta električne proteze čije elektrode u unutrašnjem uhu vrše funkciju slušanja, i poslednja je nada za sve devojčice i dečake kod kojih nijedna terapija nije dala rezultat.
     
    – Ranije su roditelji krili decu koja ne čuju i činjena im je ogromna nepravda. Danas takvi mališani posle operacije napreduju da mogu da koriste telefon i mnogi krenu u redovne škole – priča Sandra Stojanović, načelnica „Dečije kuće“. – Za devojčice i dečake koji ne čuju ovo je izlaz iz sveta tišine. Nije dovoljno samo ugraditi implant, već se pre i posle intervencije ekipa koju čine surdolozi, logopedi i vaspitači brinu o njima. Operacija se završava za jedan dan, a stručnjaci su posle toga zaduženi za rehabilitaciju koja traje godinama.
     
    Logoped Vera Krunić kaže da u većini slučajeva, posle nekoliko godina, mališani postignu govorno-jezički razvoj svojih vršnjaka. Ona napominje da je veoma dirljivo kada dete sa devet ili deset godina prvi put čuje zvukove. Muzika, cvrkut ptica, glasovi njihovih roditelja i prijatelja su svet koji otkriju tek posle operacije.
     
    Zaposleni u „Dečijoj kući“ su ponosni što su do sada,različitim metodama, izlečili na stotine dece. Imaju oko 700 pacijenata, koji dolaze do tri puta nedeljno.
     
    CENTAR ZA JUGOISTOČNU EVROPU
     
    Pre pet godina je „Dečija kuća“ na inicijativu dr Zorana Ivankovića, uz podršku profesora Radeta Kosanovića i Ranka Dergenca počela sa ovim zahvatom ugradnje implanta. Dr Sandra Stojanović ističe da je za kratko vreme ova bolnica postala Centar za obuku za jugoistočnu Evropu. Već su im dolazile kolege iz Rusije, a očekuju stručnjake i iz drugih zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE