Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Repertoar 41. „Dana komedije“ – predstave naše stvarnosti

    Upravni odbor Pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini usvojio je danas program 41. festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, na kome će, od 20. do 27. marta, u zvaničnoj konkurenciji biti sedam predstava.

    Repertoar, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, predložila je selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić, koja je i najmlađi selektor u istoriji „Dana komedije“ i šestu godinu na mestu selektora ove manifestacije.

    Na festivalu će biti izvedene „Svojta“ Nebojše Romčevića u režiji Nikole Zavišića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, „Dobri ujkica“ Alana Ejkborna u režiji Stefana Sablića i izvođenju Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda, „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u režiji Andraša Urbana i uzvođenju Narodnog Pozorišta iz Niša i „Kumovi“ tekst i režija Dušana Kovačevića u izvođenju Zvezdare teatra. Narodno pozorište Subotica nastupiće petog dana festivala sa predstavom „Komedija zabune“ Vilijama Šekspira u režiji Milana Neškovića, a šestog dana „Urnebesna komedija“, još jedan tekst Dušana Kovačevića u režiji Maje Grgić, a izvodi je Srpsko narodno pozorište Novi Sad. Poslednja, u takmičarskom delu, je predstava „Sedam i po“ Miroslava Momčilovića, režija Darijan Mihajlović, koprodukcija Atelje 212, Novosadsko pozorište i Narodno pozorište iz Banjaluke.

    Obrazlažući izbor, Tasićeva je istakla da „sve predstave, bez izuzetka, zadovoljavaju visoke kriterijume izvođenja, kao i zahteve za izrazitim prisustvom kritičkog duha i jasnom svešću o trenutku u kome živimo“. „Nijedna predstava nije izolovana od naše stvarnosti, ne zaboravlja je, niti je gura pod tepih, već joj se direktno konfrontira“, rekla je Tasićeva na konferenciji za novinare. Ona je rekla da u predstavama preovlađuju crni humor, apsurd, targikomedija… „Kako su ove komedije upadljiv odraz našeg društva, u njima nema prostora za bezazlenost i idiličnost, one su izrazito gorke i surove, ali su istovremeno i oslobađajuće“, rekla je Tasićeva i dodala da „smeh obezbeđuje katarzu, ako je gorak, katarza je dublja i snažnija“.

    Predstave će ocenjivati publika za nagradu „Miodrag Petrović – Čkalja“ a stručni žiri za nagradu „Mija Aleksić“. Najbolji glumci će biti nagrađeni statetom „Ćuran“, a nagrade će dobiti i najbolji savremeni domaći tekst, scenografija, kostimografija, sporedne uloge… „Zlatni ćuran“ za životno delo ove godine Upravni odbor „Dana komedije“ dodelio je filmskoj i pozorišnoj glumici Mileni Dravić. Biće joj uručen poslednjeg dana festivala, 27. marta, na Dan Svetskog pozorišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE