Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pijemo tri puta manje sedativa nego prošle godine

    Ili su se stanovnici Srbije naprasno izlečili od nervoze, ili se još smiruju starim zalihama, tek zvanični podaci pokazuju da je potrošnja sedativa drastično opala!
     
    Ovog meseca su, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, izdate samo 321.832 kutije. Kako pišu Novosti, pre septembarskog propisa da izabrani lekar može da izdaje sedative najduže tri meseca, posle čega mora uputiti pacijenta kod psihijatra, mesečno je izdavano čak 900.000 kutija anksiolitika! 

    Od početka godine na recept je podignuto ukupno 9,5 miliona kutija lekova za smirenje, za koje je iz kase zdravstvenog osiguranja izdvojeno 750 miliona dinara. Još 210 miliona su ”dotirali” pacijenti kroz participaciju. Dve trećine ovih lekova izdato je do 28. jula, kada je smanjen broj sedativa koji se izdaju na teret RFZO. Na pozitivnoj listi od tada je 25 sedativa. 

    Bilo da se ovi lekovi piju kao dodatak terapiji za srčane ili reumatološke bolesti, ili zbog stresa i nervoze, po mišljenje se sad mora kod specijaliste. 

    Psihijatrijske ordinacije su pune, a na odeljenjima opšte medicine u beogradskim domovima zdravlja za ”Novosti” je u sredu rečeno da neuropsihijatrima svakodnevno upute i po 100 pacijenata. Većina se, ipak, još ne odlučuje da poseti psihijatra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE