Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Livanjskom kantonu čak 13 ilegalnih ordinacija

    Na području Livanjskog kantona postoji čak 13 privatnih lekarskih ordinacija koje nisu registrovane u skladu sa zakonom i čiji su vlasnici lekari-specijalisti zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu i Drvaru.
     
    Najviše privatnih lekarskih ordinacija koje rade ilegalno imaju lekari-specijalisti Kantonalne bolnice „Fra Mihovil Sučić“ u Livnu i lekari domova zdravlja u Livnu i Tomislavgradu, a opštine Bosansko Grahovo i Glamoč jedine su u ovom kantonu u kojima ne postoji ilegalna privatna lekarska praksa, jer i nemaju lekara specijalistu.
     
    U slučaju ilegalne lekarske prakse radi se o sukobu interesa, jer lekari koji imaju privatne ordinacije jednu smenu rade u javnim zdravstvenim ustanovama za platu, a drugu u svojim privatnim ordinacijama, uglavnom sa istim pacijentima kojima preporučuju kvalitetnije usluge i bolji tretman u privatnoj režiji.
     
    Livanjski kanton od kada postoji u sastavu Ministarstva zdravstva nema inspektora za zdravstvo, pa nije čudo što na području ovog kantona godinama nezakonito radi i nekoliko privatnih ginekoloških i oftalmoloških ordinacija.
     
    Prema podacima kantonalnog Ministarstva zdravstva, na području ovog kantona postoje samo dve privatne ordinacije koje su registrovane i koje privatnu lekarsku praksu obavljaju legalno. Reč je o jednoj ginekološkoj ordinaciji u Livnu i jednoj pedijatrijskoj ordinaciji u Tomislavgradu, čiji su vlasnici zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE