Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stručnjaci traže sahranu »irskog džina«

    Britanski stručnjaci pozvali su danas vlasti da skelet „irskog džina“, Čarlsa Birna, uklone iz jednog londonskog muzeja u kome je izložen već 200 godina i sahrane ga u moru, što je bila njegova želja, prenosi AFP.
     
    Sa svojih 230 centimetara, Birn je bio nadaleko poznat i kada je 1783. godine umro u 22. godini, čuveni lekar Džon Hanter požurio je da nabavi njegov skelet.
     
    U članku objavljenom u današnjem „Britanskom medicinskom žurnalu“ navodi se da je Birn nije želeo da bude jedan od Hanterovih primeraka i da je želeo da bude sahranjen u moru. Lekar je, međutim, podmitio jednog Birnovog prijatelja i uzeo leš pre nego što je trebalo da bude sahranjen u engleskom kanalu.
     
    Hanter je skuvao telo kako bi uklonio meso sa kostiju i Birnov kostur bio je centralna figura njegove kolekcije. Skelet je kasnije izložen u muzeju Kraljevskog hirurškog koledža u Londonu, gde se i danas nalazi.
     
    Profesor medicinske etike na Univerzitetu kraljice Meri u Londonu Len Dojal i advokat sa Univerziteta u Belfastu Tomas Munzer pozvali su naučnike da ispune poslednju Birnovu želju i sahrane ga u moru.
     
    Naučnici su iskoristili Birnov skelet kako bi istražili šta uzrokuje prekomerni rast i budući da imaju njegovu DNK, dalja potreba za izlaganjem skeleta ne postoji, naročito jer se može zameniti veštačkim, naveli su Dojal i Munzer.
     
    „U znak poštovanja prema Birnovim željama, njegov skelet bi trebalo sahraniti u moru“, naveli su oni.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE