Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odgovorni za cenu gasa na sudu?

    Zašto je i kako moguće da računi za gas budu veći skoro i za 30 odsto, a da je odobreno poskupljenje od svega 10 procenata, niko u Srbiji ne može da shvati.
     
    Obrazloženje distributera je da je reč o opravdanim troškovima a Agencija za energetiku potvrđuje da je sve regularno i da se cene formiraju po metodologiji koju ona donosi.
     
    U Udruženju za zaštitu potrošača „Prosperitet“ u potpunosti odbacuju takva tumačenja i traže od javnog tužioca da podigne optužnicu protiv NN lica u Agenciji za energetiku odgovornog za obmanjivanje građana. Predsednik tog udruženja Radomir Ćirilović najavio je da „nema plaćanja novembarskih računa dok se sa Vladom Srbije ne raščisti sve“ vezano za tu problematiku. On je dodao da postoji oko 250 hiljada potrošača gasa i da će biti sazvani protesti „u Beogradu, Novom Sadu i u svim gradovima“.

    Stav tog udruženja podržava i Nacionalna organizacija potrošača Srbije čije je ono kolektivni član. Predsednik NOPS Goran Papović kaže da u javnosti postoji zamena teza kada je reč o različitim cenama gasa.

    „Problem ne predstavljaju distributeri gasa, već telo koje im je omogućilo da dižu cene gasa više od 10 odsto koliko je odobrila Vlada. U tom smislu mi u potpunosti stojimo iza inicijativa koje je iznelo Udruženje za zaštitu potrošača „Prosperitet“ kao član NOPS-a“, ističe Papović.

    Sa druge strane Edina Popov, predsednik Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije kaže da ne podržava inicijative Udruženja „Prosperitet“ jer se time „potrošači dovode u nevolje“.

    „Zakonska rešenja su takva da računi moraju da se plaćaju i neplaćanjem računa potrošači ne postižu nikakav rezultat već samo rizikuju da budu tuženi zbog neizmirivanja obaveza“, navodi ona.
     
    Kako savetuje, ono što potrošači mogu, je da individualno tuže distributere ako smatraju da su njihovi računi veći nego što treba da budu.

    „Pravi način na koji treba da se rešava ova problematika je donošenje preciznog zakonskog okvira. Asocijacija potrošača Srbije smatra da zakonski treba da bude regulisano kolika je cena gasa, ko i zašto ima pravo da je povećava“, objašnjava Popov. „Takođe smo za stvaranje uslova da u Srbiji distributeri imaju različite cene gasa ali i da potrošači mogu da biraju od koga će ga kupovati. Tek kada ta pitanja rešimo na adekvatan način moći ćemo da govorimo o adekvatnoj zaštiti potrošača u toj oblasti“, zaključuje Edina Popov.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE