Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deca očeva pušača pod većim rizikom od leukemije

    Deca čiji su očevi pušili u periodu njihovog začeća su izložena 15 odsto većem riziku obolevanja od najčešće vrste dečijeg raka – akutne limfoblastične leukemije (ALL), ukazuje jedna australijska studija.
     
    Istraživači australijskog Teleton instituta za istraživanje zdravlja dece su intervijuisali roditelje gotovo 300 dece obolele od ALL, pitajući ih i o eventualnom konzumiranju duvana, prenosi Rojters.
     
    Ispostavilo se da pušačke navike majki nemaju velikog uticaja na rizik da dete oboli odl ALL, ali da ukoliko je otac u doba začeća pušio, ma koliko malo, rizik da dete oboli od dotične bolesti biva veći za 15 odsto.
     
    Kod dece očeva koji su u doba začeća pušili najmanje 20 cigareta dnevno, rizik obolevanja od ALL je veći za čak 44 odsto.
     
    Patriša Bafler, profesor kalifornijskog Univerziteta Berkli, koja nije učestvovala u australijskoj studiji, ističe da je veza između izloženost duvanu i raka kod dece doskora previđana, međutim, duvan je pun toksina, uključujući i karcinogene, pa nije isključeno da oni izazivaju oštećenja ćelija zaduženih za proizvodnju spermatozoida.
     
    Takvi spermatozoidi, koji nose oštećeni DNK, još uvek mogu da oplode jajnu ćeliju, a to može da rezultira pojavom raka kod deteta.
     
    Dosad je utvrđeno da su rizični faktori za ALL i jonizujuće zračenje (na primer rentgensko), kao i izloženost majke bojama ili pesticidima tokom trudnoće.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE