Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oko 6 000 građevinara ostalo bez posla tokom 2011.

    Između pet i šest hiljada građevinara u Srbiji je ove godine ostalo bez posla, a trend pada građevinske aktivnosti biće nastavljen i u 2012, izjavio je predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Duško Vuković.

    „Skoro svake godine se za oko pet odsto smanji broj građevinara u zemlji“, istakao je on dodajući da je državni program za pomoć građevinarima, sa oko 245 projekata, dao određene rezultate, ali da te mere nisu dovoljne da izvuku iz krize građevinski sektor.

    U domaćem građevinskom sektoru je, prema njegovim rečima, trenutno zaposleno oko 110.000 radnika, a ne računajući radnike u građevinskoj industriji, ima oko 75.000 građevinara, rekao je Vuković na konferenciji za novinare.

    Predsednik sindikata je naveo da, sa druge strane, sve više ljudi radi na „crno“, da su plate građevinara sve manje i da ne podmiruju potrošačku korpu.

    Vuković je kazao da je Republički odbor Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala, koji je deo Saveza samostalnih sindikata Srbije, danas uvojio deklaraciju za 2012. kojom se zahteva dalja primena Posebnog kolektivnog ugovora, veća zaposlenost i stimulativne mere za dalju podršku i pomoć građevinskim preduzećima – povoljniji krediti za kupovinu stanova i stvaranje uslova za njihov nastup u inostranstvu.

    Sindikat zahteva i da se produži primena Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima svetske ekonomske krize u 2012. godini, s obzirom da je ranije bilo predviđeno da se primenjuje do kraja 2011.

    Vuković je kazao da bi u 2012. na javnim nabavkama poslove trebalo davati poslodavcima koji primenjuju Kolektivni ugovor i podržavaju sindikalno delovanje, obezbediti mere za smanjenje rada na crno i formirati posebno ministarstvo za građevinarstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE