
Zašto klementine zaslužuju više pažnje?
Sezona je klementina, voća koje mnogi vole, ali nisu ni svesni koje sve zdravstvene blagodeti dobijaju sa tim ukusnim plodom. Klementine su mešavina između pomorandže i mandarina, a postale su posebno popularne u 80-im godinama prošloga veka.
Vitamin C
Klementine su bogat izvor vitamina C koji, kako je dokazano, sprečava infekcije respiratornog sistema i pojavu prehlade pa čak i gripa. Posebno se preporučuje konzumiranje ovog finog voća svima koji su pojačano izloženi stresu.
Zdravi zubi
Klementine su izvor potasiuma, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj duplji, posebno zuba. Takođe, klementine sprečavaju ispadanje zuba. Stoga, ako želite lep osmeh, počastite se ovim voćem.
Zdrava jetra
Klementine sadrže kolin, vitamin B koji pomaže u zdravom funkcionisanju jetre. Nezdrava hrana i alkohol, kao i mnogi drugi štetni uticaji svakodnevno narušavaju zdravlje jetre i zato je neophodno da se preventivno deluje, a klementine u tome mogu da pomognu.
Dobro raspoloženje
Folna kiselina je deo grupe vitamina B, a nalazi se u klementinama. Nedavna istraživanja pokazuju da je folna kiselina izuzetno važna za normalno funkcionisanje mozga. Kao što je poznato, stres pogubno deluje i na mozak, a da biste to sprečili, jedite klementine jer ćete biti mirniji i manje depresivni.
Svojstva antioksidanata
Klementine su i vrlo moćan antioksidant. Ulje koje se nalazi u kori klementine, ali i drugih agruma ima snažna antioksidativna i analgetska svojstva. Kora možda nije nešto što biste pojeli, ali možete da je iskoristite (ako znate da nije prskana pesticidima) npr, u domaćim gustim sokovima ili šejkovima.