Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marković: Ostvareni svi planovi

    Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je danas da je ovo ministarstvo u poslednjem kvartalu godine dobro radilo, da su realizovani svi predviđeni projekti i čak ostvarene uštede.
     
    „Deo sredstava koje smo uštedeli prebacili smo Kraljevu, odužili smo se ovom gradu za sve ono što čini za kulturu – od Žiče, izvanrednog rada muzeja, do džez festivala“, rekao je Marković koji je novinarima podneo redovni izveštaj o radu ministarstva za period od 14. septembra do 14. decembra. Na vreme su završeni svi konkursi u oblasti javnog informisanja, konkurs za otkup knjiga za biblioteke, nastavljeno je osposobljavanje institucija kulture, a sutra je pred Narodnom skupštinom Zakon o kinematografiji, kazao je ministar. 

    On je, takođe, rekao da očekuje da sredstva iz budžeta za kulturu neće biti manja uprkos evidentnoj krizi. 

    „Bila je čast predstavljati Srbiju na Danima srpske kulture u Rusiji, na „Nedelji Srbije“ u Parizu ili nedavno na otvaranju stalne postavke kopija srpskih fresaka u bazilici Santa Kroče u Firenci“, rekao je Marković. 

    On je dodao da je nastavljen rad na potpunom osposobljavanju institucija kulture, završena je rekonstrukcija Narodnog pozorišta a Narodnom muzeju uplaćena su sredstva za prvu i drugu fazu radova na rekonstrukciji ove ustanove. 

    Na ovoj instituciji prvo će se raditi fasada, skela koja će biti postavljena za rad na fasadi koštala je 23.000 evra, ali prema ministrovoj oceni, to je isplativo jer će se skela koristi i za druge ustanove. Ministarstvo je u okviru obeležavanja jubileja u celini pokrilo realizaciju opere „Mileva Ajnštajn“ i drame „Seobe“ povodom 150 godišnjice Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i čitav niz manifestacija, programa i aktivnosti povodom proglašene godine jubileja Ive Andrića. 

    Nastavljeni su višegodišnji projekti, obnova manastira Hilandar za koju je ove godine izdvojeno 75 miliona dinara, radovi na Konstantinovoj vili na Medijani, na Smederevskoj tvrđavi, Caričinom gradu kod Lebana, konzervacija i restauracija u manastirima Studenica i Manasija. Iz veoma žive međunarodne saradnje Marković je izdvojio susrete sa ministrima kulture Angole, Nemačke, Francuske i Rusije. 

    „Kada su u pitanju međunarodne organizacije Srbija je postala član Komiteta za zaštitu svetske kulturne baštine, izabrana je u Akreditivni komitet IČROM-a kao jedina članica iz Evrope i postala punopravni član Radne grupe za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta“, istakao je Marković. 

    Ministar je naglasio da je mnogo putovao ali najviše u funkciji kontrole trošenja sredstava jer su ona svih nas. Za 270 dana, na 120 putovanja, Marković je obišao 68 gradova u kojima se na licu mesta upoznao sa načinom na koji se realizuju sredstva Ministarstva. 

    Nov izveštaj ministar će podneti 14. marta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE