Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deponiju od 12 miliona evra gradi sedam opština

    Regionalna deponija omogućiće odlaganje čvrstog otpada iz sedam opština sa približno 250.000 žitelja. U finansiranju gradnje vredne 12 miliona evra učestvuje sedam opština, Republika Srbija putem Fonda za zaštitu životne sredine, a deo novca obezbeđen je i kreditom Svetske banke. Gradnja će teći u šest faza, u roku od tri godine.
     
    Predstavnici šest opština iz Srema – Šid, Ruma, Pećinci, Stara Pazova, Irig i Inđija, kao i komšije iz Sremskih Karlovaca, potpisali su ugovor o izgradnji regionalne deponije čvrstog otpada na teritoriji opštine Inđija. Potreba za organizovanim odlaganjem otpada bila je više nego urgentna. Sadašnje deponije, razasute po čitavom Sremu, nisu zadovoljavale ni minimum ekoloških standarda. Zagađenje zemlje, vode i vazduha, poslednjih godina, poprimilo je zabrinjavajuće razmere.
     
    – Postojeće deponije trenutno su najveći zagađivači – na osnovu višegodišnjih analiza, potvrđuje Goran Ješić, predsednik opštine Inđija. – Zato regionalnu deponiju svrstavamo u jedan od ključnih faktora razvoja opštine Inđije i celog Srema.
     
    Lokacija deponije u Inđiji na 27 hektara, prema drugim ponuđenim u Sremu, pokazala se kao najbolja. Ocene stručnjaka govore o njenom najmanjem uticaju na dodatno zagađenje životne sredine. Osnovna zamerka je udaljenost od drugih opština i troškovi transporta otpada do deponije.
     
    Prema odluci svih osnivača, u cilju gazdovanja otpadom, opština Inđija je formirala javno preduzeće za sakupljanje i odlaganje otpada i održavanje deponije ”Ingrin”.
     
    – Gradnja će biti u šest faza. Prva, čija je realizacija u toku, obuhvata izgradnju dve kasete za odlaganje otpada, saobraćajnice u okviru deponije, trafo-stanicu i vagu – pojašnjava Ivana Karan, direktorka JP ”Ingrin”. – Kasnije sledi gradnja administrativne zgrade, radionica, reciklažnog centra i prečistača otpadnih voda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE