
Poboljšajte pamćenje sa spanaćem i lukom
Postajete zaboravni? Pravi je trenutak da se okrenete zdravoj hrani! Predstavljamo vam namirnice koje sprječavaju gubitak pamćenja!
Spanać
Istraživanja su pokazala da spanać pozitivno deluje na pamćenje. Ne samo da sprečava gubitak pamćenja već ga i poboljšava. Razlog verovatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline, koja dokazano okrepljuje pamćenje i kod Alchajmerove bolesti. Sa samo pola činije spanaća u organizam unosite dve trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.
Crveni luk
Luk sadrži koncentraciju fisetina, prirodnog flavonoida, koji deluje antikancerogeno i podstiče poboljšanje dugoročnog pamćenja. Pritom je crveni luk zdraviji od belog.
Masnija riba
Omega-3 masne kiseline smanjuju mogućnost upale moždanih ćelija, koje uzrokuju slabljenje pamćenja. Masnije ribe, sardina ili losos, koje su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, podstiču bolje pamćenje. Preporučljivo je da jedete ribu barem tri puta nedeljno, iako već i samo jedan ovakav obrok utiče na kvalitet pamćenja.