Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug zdravstvenih ustanova preko 32 milijarde dinara

    Zdravstvene ustanove trenutno duguju više od 32 milijarde dinara. Taj problem mora biti rešen do kraja meseca, kako bi ustanove u narednu godinu ušle odblokirane i mogle normalno da rade. Najbliži izlaz je da se deo dugova otpiše, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

    U intervjuu današnjim „Večernjim novostima“, ministar zdravlja je rekao da se trenutno, pod patronatom Ministarstva finansija, sravnjuju dugovi između zdravstvenih ustanova, RFZO i dobavljača.

    „Samo zbog zapošljavanja mimo ugovora sa RFZO, zdravstvo je godišnje u minusu četiri-pet milijardi dinara. U zdravstvu je tako zaposleno 13.600 ljudi, za čije plate se izdvaja 8,7 milijardi dinara, a sve ustanove kroz komercijalni program zarade ukupno 5,8 milijardi, od kojih polovina ‘ide’ za lekove i potrošni materijal. Novac za prevoz, jubilarne nagrade i slično, preusmeravan je za plate onih čije zapošljavanje nije odobrio i ne finansira RFZO“, rekao je Stanković.

    Na pitanje zašto bi dobavljači, recimo „Hemofarm“ ili „Aktavis“, pristali da zdravstvu oproste deo duga za isporučene lekove, on je odgovorio da je „i njima u interesu da dobiju obrtna sredstva“.

    „Deo duga bi bio otpisan, recimo 10 odsto, a ostatak bi, uz garanciju države, bio otplaćivan u narednom periodu. Novca, jednostavno, nema. Godišnji budžet RFZO je 195 milijardi dinara, a Ministarstva zdravlja samo 3,5 milijarde, što je dva puta manje nego 2007. Sada sa Vladom tražimo najbolje rešenje da se ovoliki nedostatak para ne oseti, i da ne dođe do urušavanja zdravstvenog sistema“, naveo je Stanković.

    Na konstataciju da u RFZO kažu da će dug za lekove do kraja godine dostići 24 milijarde dinara i da li preti nestašica lekova, ministar je rekao da „moramo da predupredimo nestašicu“ i da je „ona, pre svega, posledica stanja u nekim fabrikama“.

    „Tražio sam da se iz robnih rezervi povuku ‘litijum karbonat’ i ‘nitroglicerin’ u tabletama, dok se nekako ne snađemo. Tačno je da nema ‘prilazida plus’ i još nekih lekova, a naročito nedostaju antidepresivi“, kazao je Stanković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE