
Voćnjaci bi zadržali ljude na selu
Voćari od države ne dobijaju ništa. Kada su, navodno, nameravali da  pomognu ovu branšu davali su 50 dinara po sadnici, a trebalo ti je dva  meseca da izganjaš taj novac, tvrde Radišići koji su iz centra  Zrenjanina otišli da na ritu pored Tise gaje voćne sadnice. 
 
Danas podižu  plantažu dunja i tvrde da od voćarstva može lepo da se živi, samo da  država više povede računa.
Radišići svojim primerom dokazuju da ima mnogo šansi da se ljudi  zapošljavaju na selu koje mnogo lakše podnosi krizu. Sava Radišić je  početkom devedesetih, kad je kao metalac ostao bez posla, rešio da izađe  iz grada i počne novi posao. Krčio je vrbe na neplodnom zemljištu pored  reke gde na stotine hektara leži neiskorišćeno.
– Postepeno sam podizao rasadnik za koji sam se odlučio jer su se  prethodne dve generacije u mojoj porodici bavile kalemarstvom. Deda je  bio jedini kalemar u Elemiru i poznat u celom kraju, a nešto se od  njegove veštine zadržalo u porodici. Sada već imamo poznat rasadnik koji  širim zajedno sa sinovima – priča Sava.
Stariji sin Ivan je završio višu poslovnu školu u Beogradu i  apsolvent je na ovdašnjem Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, ali će se  baviti, zajedno sa bratom Nemanjom koji je završio srednju  poljoprivrednu školu i pri kraju je ovdašnje Visoke tehničke škole, gde  se obrazovao za rukovanje i održavanje poljoprivredne mehanizacije.  Momci žele da nastave očev posao na svojevrsnom salašu pored Tise na  kome već sada uglavnom provode vreme. Sava kaže da se ovde dolazi sa  pozdravom „dobro jutro“, a odlazi sa „laku noć“.
Imali su velike plantaže oraha i kajsija, ali su voćke propale kada  su zbog visokog vodostaja Tise i Dunava, pre desetak godina, nadošle  podzemne vode što biljke nisu podnele. Pored rasadnika raznog voća,  složna porodica razvija dunjarnik na šest hektara i trenutno tom poslu  posvećuju najviše vremena. Dunja se na tržištu dosta traži jer se mnogo  koristi za industrijsku preradu, a od nje se peče i kvalitetna rakija.  Među glavnim saznanjima do kojih je baveći se ovim poslom došao Sava  jeste da mi imamo malo voća i kada se pojavi šansa za izvoz onda ga nema  dovoljno.
– Pravi korak bi bio gradnja fabrike za preradu voća i njih bi  trebalo da ima svako selo. Ovako se događa isto što i sa kukuruzom i  pšenicom, umesto da ih prerađujemo, izvozimo ih u zrnu i tu je duplo  manja zarada, a da se ne govori o tome koliko bi radnika moglo da se  zaposli. Sve seljake koji imaju do desetak hektara zemlje treba  stimulisati da sade voćke. Pre neki dan su dali po pet hiljada evra za  jedno novo radno mesto u industriji. Da se taj novac uloži u ovu branšu,  moglo bi da se angažuje pet puta više radnika – priča Savo.
On ukazuje na činjenicu da se sva ova ritska zemlja koja sada leži  neobrađena pre Drugog svetskog rata obrađivala, a pre toga se isušivala  ljudskim radom. Danas je neobrađena pored „džon dirova“ od petsto konja i  svakojake mehanizacije – jada se Sava ističući da svi ne mogu da budu  veleposednici, ali i da se sa malo zemlje i malim ulaganjima može  oživeti selo koje je pred izdisajem.
	





