Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pobedićete zimsku depresiju do februara

    Zimska depresija javlja se u kasnu jesen ili zimu i u većini slučajeva prolazi negde oko februara. Život u oblačnim krajevima sa malo sunčanih dana, vezanost za kuću ili druge zatvorene prostore kao i rad noću ili u različitim smenama, idu u prilog ovom poremećaju raspoloženja.
     
    Zbog nedostatka svetla, smanjeno je lučenja serotonina – ‘hormona sreće’, koji poboljšava raspoloženje i polni nagon, a suzbija depresiju, teskobu i strah. Tu je i problem sa melatoninom. U normalnim količinama melatonin čak ublažuje depresiju, ali u zimskim mesecima, kada dan kratko traje, povećane količine melatonina pridonose razvoju sezonske ili zimske depresije.
     
    Zimska depresija pogađa 2 do 5 posto stanovništva, a učestalost je dva do tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.
     
    Simptomi zimske depresije


     Većina ljudi tokom zime slabijeg je raspoloženja, ali neke hvata i prava depresija sa sledećim simptomima: Dugotrajna potištenost ili bezvoljnost (lat. depressio=potištenost), slabija koncentracija, gubitak energije, poremećaj spavanja, najčešće u vidu povećane potrebe za snom, smanjena druželjubivost, osećaj usamljenosti i napuštenosti, smanjeni polni nagon i pojačana želja za slatkim, naročito u večernjim časovima.
     
    Ukoliko sumnjate na depresiju, u svakom slučaju trebalo bi da se obratite lekaru i/ili psihoterapeutu. U kombinaciji s psihoterapijskim tretmanom, osoba može bitno da smanji navedene simptome ili da ih u potpunosti ukloni. Kod privremene potištenosti mogli biste da koristite neke tehnike samopomoći koje su dokazano delotvorne.
     
    Kako da pomognete sebi?


     Uvođenjem lagane i zdrave ishrane – preporučuje se više manjih obroka dnevno, vežbanjem – bilo koji oblik fizičke aktivnosti je dobrodošao. Vežbanjem se takođe luči ‘hormon sreće’ i to će uticati na sveukupno raspoloženje. Bavite se stvarima koje volite – hobiji, druženja s prijateljima, društvene igre, šetnje, izleti, čitanje, rešavanje ukrštenih reči, sankanje, grudvanje samo su neki od načina kako da provedete zimske dane i slobodno vreme. Opuštanjem, na način koji je u redu za vas (to mogu da budu razne vrste meditacije, autogenog treninga, aktivnosti koje vas specifično dovode u stanje opuštenosti). Iskoristite sunčane dane – provođenje vremena na svežem vazduhu. Izloženost svetlu – kada je napolju mračno i tmurno, upalite svetla u svojoj kući umesto da gledate televizor u polumraku.
     
    Ukoliko se radi o lošem raspoloženju, izbor je svakako na vama. Ukoliko kroz prozor vidite mračan i siv dan i pomislite da vas vreme me čini depresivnim/nom, imajte na umu da je to vaš izbor. U tom trenutku možeteda učinite veliki broj stvari kako se ne biste predali lošem raspoloženju: upalite svetlo, pustite dobru muziku, izađite sa nekim na kafu, igrajte se sa decom, idite u bioskop, pozorište, pripremite toplu kupku, …

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE