
Jabuka jača muskulaturu
Sastojak kore jabuke, ursolična kiselina, utiče na zdravlje mišića, tvrde naučnici sa engleskog Univerziteta. Oni su ishranu laboratorijskih miševa dopunili sa malim količinama ursolične kiseline i zaključili da im se mišićna masa povećala, a držanje postalo stabilnije.
Zamorci hranjeni korom jabuke imali su i niži nivo holesterola i masnoća u telu, uzročnika bolesti arterija i srca. Smatra se da jabučna kiselina poboljšava efekte insulina i faktora rasta ključnih za muskulaturu. Najviše je ima u kori jabuka, a sastojak se može naći i kod brusnice, suvih šljiva, bosiljka…
Naučnici pokušavaju da utvrde koliko jabuka na dan bi trebalo jesti da mišići ostanu zdravi. Pošto danas nema odgovarajuće terapije za mišićnu atrofiju, ursolična kiselina mogla bi da bude potencijalno glavni sastojak u lečenju. Kora jabuke pomaže i u sprečavanju i lečenju dijabetesa i gojaznosti.