Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Promeniti uslove za kupovinu stanova na kredit

    Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić traži od Narodne banke Srbije (NBS) da promeni uslove za kupovinu stanova na kredit, ističući da je njegova namera da pomogne građevinarima, koji su najviše pogođeni krizom, i građanima da lakše dođu do zajma za svoj krov nad glavom.
     
    „Imam puno pravo i od Narodne banke Srbije tražim ne samo da se obavezno učešće za stambene kredite vrati sa 20 na 10 odsto, već i da se dodatno smanji na pet odsto zbog velike krize, kojom je najviše pogođena građevinska industrija. To bi bila prava antikrizna reakcija, a ne da se pogoršavaju uslovi, kako to radi NBS“; rekao je Dulić u intervju u „Večernjim novostima“.
     
    „Ovo je moj zahtev kao ministra, koji govori u ime sektora koji je izuzetno ugrožen. Moja namera je i da pomognem građanima da lakše dođu do zajma za svoj krov nad glavom. To je jedini način da se, koliko-toliko, u narednoj godini omogući funkcionisanje tržišta nekretnina“, rekao je Dulić.
     
    „Ono što me sekira je način na koji danas NBS komunicira sa privredom i državom. Mislim da to ne doprinosi rešenju problema i krize u kojoj se nalazimo. Uz sva teoretska obrazlaganja, koja su dolazila iz NBS, nisam čuo nijedan valjani razlog zbog čega se otežavaju uslovi za prodaju i to malo stanova koji bi mogli da nađu kupce u najtežoj krizi, koja je pogodila sve sektore ekonomije u poslednjih 50 godina“, naveo je ministar.
     
    Na pitanje šta će uraditi Vlada Srbije, ukoliko NBS ne promeni stav, Dulić je rekao da je „naš predlog da subvencije za stambene kredite u narednoj godini u najgorem slučaju ostanu na ovogodišnjem nivou, a to je oko dve milijarde dinara“.
     
    Takođe, rekao je on, plan je da se promene i uslovi za subvencije u delu koji se odnosi na godine starosti, mesečne prihode, i na taj način bi se proširila lista porodica koje bi mogle da ispune uslove za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita.
     
    „Ali, važno je da se upravo kroz mere NBS, ali i druge mere, koje podrazumevaju ubrzanje svih procedura u bankama i katastru nepokretnosti omogući da što je pre moguće stan nađe kupca. Dakle, trudimo se da uočimo sva ‘uska grla’, da ih otklonimo kako bi novac iz banaka što pre došao do neimara“, rekao je ministar.
     
    Dulić je, u vezi izgradnje stanova na lokaciji bivše kasarne „4. jul“ na Voždovcu, rekao da se ovih dana završava procedura javnih nabavki za početak radova i u poslednjoj fazi izgradnje naselja. „Prvih oko 2.000 stanova biće useljeno na proleće naredne godine, a kompletan posao završićemo do sredine 2013“, najavio je Dulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE