
Konzumiranje ribe smanjuje rizik od Alzheimera
Naučnici Radiološkog udruženja Severne Amerike (RSNA), objavili su studiju čiji rezultati ukazuju na to da konzumiranje pečene ili kuvane ribe jednom nedeljno, uveliko smanjuje rizik od nastanka kognitivnih poremećaja, kao i Alchajmerove bolesti.
„Ovo je prva studija koja je ustanovila direktnu povezanost između konzumiranja ribe, strukture mozga i rizika od Alchajmera“, izjavio je Dr Sajrus Raji, lekar i naučnik Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu. „Rezultati su dokazali kako ljudi koji konzumiraju pečenu ili kuvanu ribu najmanje jednom nedeljno, imaju bolje očuvan volumen sive mase u područjima mozga koja se dovode u vezu s nastankom Alchajmerove bolesti“.
Volumen sive matrije je vrlo važan za zdravlje mozga. Sve dok ostaje u visokim vrednostima, zdravlje mozga ostaje netaknuto, ali čim dolazi do smanjenja, to indikuje kako se ćelije mozga skupljaju.
Prema rečima Dr Rajija, rezultati su takođe demonstrirali i povećan nivo kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji konzumiraju pečenu ili kuvanu ribu.
„Radna memorija, koja ljudima omogućuje fokusiranje na razne zadatke i predaje informacije kratkoročnoj memoriji, jedna je od najvažnijih kognitivnih funkcija. Ona se razara tokom Alchajmerove bolesti, a mi smo otkrili njene veće nivoe kod ljudi koji jedu pečenu ili kuvanu ribu na nedeljnoj bazi, bez obzira na druge faktore koje smo takođe računali, poput edukacije, dobi, pola i psihičke aktivnosti“, navodi Raji.
Zanimljivo je kako studija nije pokazala povećanje volumena mozga kod osoba koje konzumiraju prženu ribu, odnosno pečenu u dubokoj masnoći, poput ribljih štapića i pohovanih ribljih odrezaka, stoga naučnici preporučaju konzumiranje sveže i neprerađene ribe, posebno kuvanu.