Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nagrada Servantes čileanskom pesniku

    Čileanski pesnik Nikanor Para ovogodišnji je dobitnik nagrade Servantes, najvišeg književnog priznanja na španskom govornom području, za pesme u kojima svakodnevni sleng spaja sa tradicionalnim stihom.

    Španski ministar kulture Anheles Gonsales-Sinde saopštio je u četvrtak da je ugledno priznanje pripalo 97-godišnjem Pari, pesniku, esejisti i fizičaru. Para je prvu zbirku poezije objavio 1937. i kasnije usvojio stil koji je nazivao anti-poezija, nastao uvodjenjem kolokvijalnog jezika u tradicionalnu poeziju, navodi špansko ministarstvo kulture.

    Dvostruki je dobitnik čileanske nacionalne nagrade za literaturu, 1969. i 1981, a njegove knjige prevedene su na veći broj jezika. Nagrada Servantes, uz koju se dobija ček na 125.000 evra, dodeljuje se autorima koji doprinose obogaćivanju književnosti na španskom jeziku. Prošle godine pripala je Ani Mariji Matute iz Španije. Priznanje je prvi put dodeljeno 1976, a medju ranijim dobitnicima su Meksikanac Karlos Fuentes, Peruanac Mario Vargas Ljosa i Španac Kamilo Hose Sela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE