Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija traži 15.000 radnika iz BiH

    Slovenija kreće u jak privredni razvoj i ima godišnju potrebu za oko 15.000 radnika iz BiH, kaže direktor Agencije za rad i zapošljavanje u BiH Adnan Delić. Prema njegovim rečima, Slovenija najviše traži građevinske i ugostiteljske radnike.
     
    On je istakao da je BiH ove godine potpisala sporazume o zapošljavanju sa Srbijom i Slovenijom, ali da su pretpostavke da sa Srbijom neće biti neke velike razmene radne snage. BiH je i sa Katarom, koji izdaje oko dva miliona radnih dozvola za strance, usaglasila sporazum, čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu.
     
    Delić je upozorio radnike koji odluče da rade u inostranstvu da se ne upuštaju u avanture, već da obavezno obaveste Agenciju za rad i zapošljavanje kako bi bilo ispitano to tržište i kako ne bi doživeli neugodnosti. On je istakao da radnici moraju imati kvalitetan pravni okvir koji im obezbjeđuju ovakvi sporazumi.
     
    “BiH ima potpisane ugovore o socijalnom osiguranju s Austrijom, Belgijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom”, rekao je on i dodao da je u toku procedura potpisivanja i sa drugim zemljama.
     
    Delić je istakao da u vezi sa poslednjim prevarama radnika u inostranstvu treba da se uključe mnoge institucije – policija, inspekcija rada i finansijska policija kako bi se došlo do zajedničkog stava i načina prevencije takvih stvari.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE