Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Riblje ulje čuva sećanje

    Ishrana u kojoj je zastupljena riba kao što je losos i pastrmka može značajno poboljšati pamćenje, kažu naučnici. Nova studija je pokazala da masne kiseline koje se nalaze u ribi i plodovima mora ojačavaju funkciju pamćenja za 15 odsto. 

    Naučnici sada naglašavaju važnost ribe u ishrani za održavanje optimalnog zdravlja mozga i sprečavanja pojave demencije. 

    Veruje se da su masne kiseline ključne u sprečavanju Alchajmerove bolesti, jednog od najčešćih oblika demencije, koji karakteriše pad mentalnih sposobnosti kao što su memorija i rezonovanje, koje su često povezane sa starenjem. 

    – Ovo je prva studija koja je pokazala da riblje ulje može poboljšati neke aspekte funkcionisanja memorije kod mladih zdravih odraslih osoba. One poboljšavaju najvažnije funkcije našeg mozga koje koristimo u svakodnevnim aktivnostima kao što su rad, vožnja, kupovina, učenje, bavljenje sportom… Održavanje zdravlja mozga je isto toliko bitno kao i održavanje fizičke dobrobiti i zdravlja – kazao je vođa istraživanja, profesor Velma Stounhaus sa Masej univerziteta u Novom Zelandu. 

    Omega-3 masne kiseline jedna je od najkoncentrisanijih masti u mozgu i poznato je da igra vitalnu ulogu u strukturi i funkcionisanju mozga. Ali, kako telo ne može efikasno da stvori ove masne kiseline, one moraju da se konzumiraju kao deo ishrane. Istraživači su istakli da mnogi ne uspevaju da jedu dovoljno ribe i morskih plodova, pa su performanse mozga potencijalno ugrožene. 

    Studija je pokazala da muškarci koji su učestvovali u istraživanju i uzimali dodatke sa Omega-3 masnim kiselinama pokazali da im je radna memorija za 15 odsto ubrzana, dok su žene imale sedam odsto poboljšanja u brzini epizodne memorije. To dokazuje da omega-3 igra veoma važnu ulogu u moždanim funkcijama tokom životnog ciklusa, čak i kod zdravih pojedinaca. 

    Zdrava ishrana bi trebalo da sadrži najmanje dve porcije ribe nedeljno, od kojih bi jedna porcija trebalo da bude od masne ribe. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE