Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji od Nove godine upotreba biorazgradivih kesa

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da će od 1. januara iduće godine stupiti na snagu pravilnik koji bi trebalo da omogući upotrebu biorazgradivih kesa i druge ambalaže, što će biti izuzetno značajno za zaštitu životne sredine.


    Time će biti onemogućeno da se u Srbiji proizvede ili da se uvoze kese koje se ne razgrađuju i već decenijama, u ogromnim količinama, zagađuju prirodu, rekao je Dulić prilikom posete prvoj domaćoj referentnoj laboratoriji za dokazivanje razgradivosti plastičnih kesa, otvorenoj na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

    Republički Fond za zaštitu Životne sredine obezbedio je oko 13 miliona dinara za odgovarajuću opremu i druge troškove da bi ta laboratorija i rekordnom roku od samo godinu dana bila spremna za analize koje će biti obavljane ne samo za korisnike u našoj, nego i one iz regiona, rekao je Dulić.

    Novim pravilnikom, kako je objasnio ministar, biće predviđeno znatno finansijsko opterećenje za sve proizvođače ili uvoznike kesa koje nemaju odgovarajuće sastojke koji omogućuju razgradnju te ambalaže u vrlo kratkom roku, u nameri da tako bude onemogućeno deljenje besplatnih ili vrlo jevtinih plastičnih kesa koje u najvećoj meri završavaju u prirodi.

    Rukovodilac laboratorije prof. dr Vera Lazić je napomenula da će im proizvođači od Nove godine dostavljati kese na analizu da bi, posle dve do šest nedelja odgovarajućim tehnološkim postupkom bilo utvrđeno da li je kesa biorazgradiva, odnosno da li sadrži neophodan aditiv i o tome će biti izdat sertifikat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE