Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena „Fondacija Kosara Bokšan – Petar Omčikus“

    U Beogradu je sinoć otvorena „Fondacija Kosara Bokšan – Petar Omčikus“ čiji se novi prostor nalazi u skrajnujtoj doćolskoj uličici – Mihizovoj. Životni i umetnički par Bokšan-Omčikus poklonio je Beogradu ne samo novi prostor u kome će da caruje likovna umetnost, već i izuzetno dragocenu zbirku svojih radova (oko 300) koji su u novoj Fondaciji našli svoj trajni dom.

    Omčikus (85), uprkos poznim godinama, spremno je objašnjavao novinarima kako su on i njegova životna saputnica, sa kojom se sreo na Likovnoj akademiji u Beogradu 1945. da bi se zajedno sa još nekoliko istomišljenika otisnuli do Zadra 1947, a 1952. su se njih dvoje obreli u Parizu, pre više godina, i dogovorili da svojim slikama nađu stalan dom u Beogradu. Nakon smrti Kose Bokšan 2009. godine, Omčikus je odlučio da proda njen pariski atelje i da tim novcem kupi prostor za Fondaciju u Beogradu i sada je taj plan postao stvarnost.

    Prostor u parteru novogradnje ( Mihizova 11) obeležava metalna ploča sa imenima dvoje umetnika a u izložbenom prostoru je postavljena reprezentativna retrospektivna izložba slika, među kojima ima i onih monumentalnih dimenzija, Kose Bokšan nastalih tokom poslednjih nekoliko godina pre smrti. Za poznavaoce njenog dela ovo je prijatno iznenađenje da je ona i pod senkom smrti stvarala apstraktne kompozicije raskošnog kolorita i sa toliko unutrašnje energije kakvu ne poseduju ni mnogo mlađi slikari. Publika može da vidi tridesetak slika nastalih u rasponu od skoro pola veka koje omogućavaju da se sledi umetničin veoma jasan razvojni put Omčikus je potvrdio da će galerija Fondacije organizovati izložbe i da je prva na redu kolektivna prezentacije radova članova Zadarske grupe. On vidi ovaj prostor i kao stecište mladih umetnika kojima će ona pružiti šansu da se predstave javnosti, a o ostalim aktivnostima odlučiće Odbor Fondacije u kome sede prijatelji spremni da volonterski pomognu da novo slikarsko „gnezdo“ zaživi i postane referentna adresa na kulturnoj karti Beograda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE