Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dve decenije od smrti Fredija Merkjurija

    Frontmen grupe „Queen“ Fredi Merkjuri umro je, na današnji dan, pre 20 godina ali su i posle dve decenije i on i njegova grupa popularni kao i na vrhuncu slave.

    Britanski rokeri, koji ove godine slave 40 godina postojanja, su među najprodavanijim muzičarima na svetu – a najviše albuma prodali su tokom dve decenije posle Merkjurijeve smrti. Gitarista Brajan Mej i bubnjar Rodžer Tejlor i dalje su u poslu a Merkjurijeve pesme poput „Bohemian Rhapsody“ i „Don’t Stop Me Now“ smatraju se danas klasicima. Britanski list „Indipendent“ naveo je da pevačeva smrt „deluje kao mali zastoj u njegovoj karijeri“. Od smrti, Merkjurijev uticaj je rastao a nove generacije umetnika poput Lejdi Gage, Robija Vilijamsa i grupa „Foo Fighters“ i „Muse“ ga navode kao glavnog učitelja.

    Merkjuri, 45, umro je u Londonu 24. novembra 1991. godine. Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a. Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput „We Are The Champions“, „Killer Queen“, „Crazy Little Thing Called Love“. Mjuzikl „We Will Rock You“ koji je pokrenut 2002. godine i dalje puni pozorište u Londonu, a nedavno je bio i na turneji po svetu, od Australije i Južne Afrike do Japana, Evrope i Las Vegasa. Interesovanje za Merkjurija je toliko da Saša Baron Koen, tvorac „Borata“ radi na projektu o pevaču. Film će se fokusirati na godine oko koncerta „Live Aid“ 1985. „Iako fizički nije ovde, njegovo prisustvo je snažnije nego ikada“, Mej je naveo u svom blogu povodom Merkjurijevog 65 rođendana 5. septembra. „Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena – sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike“, naveo je Mej. „On je proždirao život i slavio svaki minut. I, kao kometa, ostavio je sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze“.

    Merkjuri je, u saopštenju koje je objavio dan pred smrt, potvrdio da ima AIDS. U roku od 24 časa pao je u komu i preminuo. Svoju bolest trpeo je u privatnosti i nikada se javno nije žalio ili jadokovao zbog nje. Budući da je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je pažnju javnosti na virus i pomogla u uklanjanju stigme sa bolesti koja je harala južnom Afrikom. U intervjuu koji je dao 1987. godine Merkjuri je rekao novinaru Dejvidu Vigu da se ne boji da će postati usamljen 70-godišnjak. „Živeo sam život punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio“, rekao je on tada.

    Rođen kao Farok Bulsara 5. septembra 1946. godine u porodici Parsi Indusa, Merkjuri je živeo na Zanzibaru i školovao se u internatu u Indiji. Kao stidljivi tinejdžer doputovao je sa porodicom u London bežeći od revolucije na Zanzibaru 1964. Najpoznatija slika Merkjurija je on u kostimu koji je nosio na turneji 1986. godine sa brkovima i jednom pesnicom podignutom u vis. Ta poza ovekovečena je u njegovom spomeniku podignutom u mestu Montre na švajcarskoj obali Ženevskog jezera.

    Njegove kolege iz benda uspele su, posle njegove smrti, da mukotrpnim radom produciraju prave snimke od delova vokala koje je bolesni Merkjuri pevao 1991. godine u trenucima kada je imao snage. Kada više nije mogao da snima, Merkjuri je prestao da uzima lekove. Album „Made In Heaven“ objavljen 1995. godine jedan je od bestselera grupe „Queen“.

    Odlazak Merkjuria žestoko je pogodio i njegove kolege iz benda. Mej, kome je tada umro i otac i kome se brak raspao, patio je od depresije i prema sopstvenom priznanju razmišljao je o samoubistvu. Poput Meja, Tejlor je tokom 1990-ih producirao dva solo albuma ali nije uspeo da pobegne od zaostavštine grupe. Basista Džon Dikon povukao se iz javnosti 1997. godine iako podržava dalji rad Meja i Tejlora.

    Pokretanje rok predstave „We Wil Rock You“ bila je kocka koja se isplatila privukavši nove obožavaoce grupi. Više od 13 miliona ljudi širom sveta videlo je mjuzik, uključujući 5,5 miliona u londonskom pozorištu „Dominion“. U planu je i nastavak, sa pesmama kojih nema u mjuziklu, iako originalna predstava i dalje puni pozorišta. Grupa „Queen“ vratila se na turneju 2005. godine kada su se udružili sa nekadašnjim pevacem grupe „Free“ Polom Rodžersom. Njihova saradnja ispunila je arene i dovela do novog studijskog albuma „The Cosmos Rocks“ (2008) ali je ubrzo potom Rodžers odlučio da se vrati solo karijeri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE