Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolji tretman za osobe s HIV-om

    Predstavnici Ministarstva zdravlja i Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP), razgovarali su o problemima sa kojima se u Srbiji suočavaju osobe zaražene HIV-om.
     
    Jedna od glavnih tema sastanka bio je problem nabavke PCR i CD4 testova koji su neophodni za praćenje uspešnosti sprovođenja terapije kod osoba koje žive sa HIV-om. Pored problema sa nabavkom testova, postoji i problem kvara aparata za CD4 na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije. Na Infektivnoj klinici postoji i drugi aparat za CD4, dobijen iz donacije, a koji se ne koristi.

    Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da će preduzeti sve neophodne aktivnosti u cilju stavljanja aparata u funkciju, uključujući i sprovođenje obuke zaposlenih i obezbeđivanje neophodnog broja testova za praćenje uspešnosti sprovođenja terapije. Ministar i predstavnici Unije razgovarali su o mogućnosti stavljanja novih lekova za lečenje HIV-a na listu Fonda, imajući u vidu da se 10 odsto osoba sa HIV-om u Srbiji suočava sa problemom rezistencije na postojeću dostupnu terapiju.

    Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu formira i Komisija za HIV Vlade Srbije koja će se baviti rešavanjem aktuelnih problema u zaštiti, podršci i nezi osoba koje žive sa HIV-om. Istaknuto je da postoji veoma dobra saradnja i razumevanje u oblasti prevencije HIV/AIDS-a između Vladinog i nevladinog sektora i da ona treba da se nastavi u svim oblastima, u cilju pružanja što adekvatnije zdravstvene zaštite osobama koje žive sa HIV-om.

    Ministarstvo zdravlja već petu godinu sprovodi projekte koji se finansiraju iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, a opšti cilj ovih projekata je da se zaustavi širenje HIV infekcije među posebno osetljivim grupama i da se obezbedi nega, podrška i tretman ljudima koji žive sa HIV-om.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE