
Pet pravila zdravog zalogaja
Evo šta vam može pomoći da se zdravije hranite.
Kuvajte kad god možete
Najzdravija je hrana koja je kuvana u vašoj kuhinji. Istina, treba izdvojiti malo vremena, ali zašto da ne? Ako niste vešti, pridržavajte se jednostavnih sastojaka i recepata i sigurno nećete pogrešiti.
Što više sezonskog voća i povrća
To znači da bi trebalo da izbegavate paradajz u januaru recimo, jer kod nas prirodno ne uspeva zimi. U plastenicima jesu posebno stvoreni uslovi, ali se i u njima često koriste razni pesticidi za rast povrća.
Uvek kupujte sveže
Potrudite se da što manje kupujete prerađene namirnice. Povrće kupujte na pijaci, a ne ono upkaovano u plastičnim kesama. Takođe, izbegavajte zamrznute proizvode, npr. ne kupujte zaleđenu ribu, ona sveža je neuporedivo zdravija i ukusnija.
Više voća i povrće, manje mesa
Najneophodnije za organizam je unošenje dosta povrća. Za varenje mesa potrebno je više energije nego što nam meso obezbeđuje, a s povrćem je obrnuto. Povrće je bogato vitaminima i mineralima koji će vam omogućiti da ostanete zdravi.
Grickajte nešto zdravo
Tu su sve vrste koštunjavog voća, kao i sušeno voće ili sveže povrće. Brza hrana je najveće zlo koje možete sebi da priredite. Ta vrsta hrane sadrži zaslađivače i veštačke aditive, a nimalo vitamina ili proteina ​​koji su vam neophodni.