Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ima posla za srpske građevinare

    Domaći građevinari biće uskoro angažovani u Angoli na poslovima vrednim više od milijardu dolara, izjavio je danas generalni direktor beogradskog „Planuma“ Ratormir Todorović.

    Prvi radovi na rekonstrukciji vojne baze, koju je „Planum“ sagradio pre 25 godina, mogli bi da počnu već u prvoj polovini iduće godine, rekao je Todorović napominjući da će vojni ministar Angole posetiti Srbiju u decembru, kada se očekuje potpisivanje sporazuma za taj posao, kao i izgradnju velike vojne bolnice i fabrike namenske industrije.

    Todorović je rekao da je tokom posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Angoli, pre oko dva meseca, dogovorena saradnja.

    Planirano je učešće više firmi, a nosioci posla biće „Planum“ i „Jugoimport SDPR“.
    „Planum“ je ove sedmice u Beogradu predstavio tehničkoj delegaciji Angole idejna rešenja projekata.

    „Želja angolske strane je bila da se prvo rekonstruiše vojna baza, koju smo sagradili pre mnogo godina, a koja je sada praktično neupotrebljiva. Imaju potrebe i za jednom velikom vojnom bolnicom koja bi objedinila više rasutih klinika“, rekao je on.

    Todorović je kazao da je „Planum“ u poslednjih godinu dana pregovarao o angažmanu domaćih građevinskih firmi, među kojima i projektantskih, na primer „Mašinoprojekta“.

    On je naveo da „Planum“ dobro sarađuje sa firmom „Ratko Mitrović“, sa kojom je zajedno član „Jugoslavijaputa“ i drugih grupacija koje su nastupale u inostranstvu.

    Sav posao bi, prema njegovim rečima, išao preko firme „Planuma“ u Angoli, jer toj zemlji plaća porez i ima obavezu zapošljavanja velikog broja lokalne radne snage i korišćenja njihovih resursa.

    „Kada smo gradili vojnu bazu u Angoli bilo je oko 600 naših radnika, a lokalnih oko 1.500“, naveo je Todorović dodajući da će iz Srbije pre svega biti angažovan stručni kadar.

    Generalni direktor „Planuma“ je kazao da ta zemunska firma, koja je inače specilijzovana za niskogradnju, radi u Angoli neprekidno od 1979. godine i da je u toj zemlji u poslednjih dvadesetak godinaima prisutna kao lokalna firma.

    „Svojevremeno smo sa SDPR-om formirali lokalnu firmu sa stranim ulaganjem, pa je SDPR izašao iz tog koncepta, pa smo ostali sami“, rekao je Todorović dodajući da u Angoli uspevaju da dobiju poslove na tenderima, pošto su uglavnom namenjeni lokalnim firmama.

    „Ta zemlja je prijateljski nastrojena prema nama i hoće da naše firme budu ponovo prisutne u većem broju“, kazao je on dodajući da se Angola dosta razvija i može da finansira velike projekte, dok su srpskim građevinarima druga tržišta uglavnom zatvorena.

    On je naglasio da obezbeđivanje bankarskih garancija predstavlja veliki problem za srpsko građevinarstvo i da će i za ovaj posao u Angoli biti problema.

    „Država ako hoće da pomogne građevinarstvu, a ovo je jedna od poslednjih prilika za to, mora da nađe način za obezbeđivanje garancija“, rekao je Todorović navodeći da je to preduzeće poslednji projekat realizovalo u Maroku i da je pitanje garancija rešeno preko „Lojdovog“ osiguranja, što je dosta skupo za velike projekte.

    On je kazao da je bi najavljeno osnivanje Razvojne banke moglo da bude jedno od rešenja.
    Todorović je dodao da je „Planum“ bio inicijator skoro svih konzorcijuma za izgradnju putnih koridora u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE