Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slomljeno srce prepoznato i u medicini

    Slomljeno srce nije samo stilska figura kojom opisujemo osećaj koji se javlja kada izgubimo voljenu osobu, bilo da dobijemo „nogu“ ili je posredi tragična smrt, nego je i stvarni medicinski sindrom, a najpodložnije su mu žene, piše AP.
     
    Sindrom slomljenog srca ima sve simptome srčanog udara, no, osim u vrlo retkim slučajevima, nije fatalan i osoba se oporavi kroz nekoliko nedelja .
     
    Stručnjaci smatraju da taj sindrom podstiče veliki emocionalni šok, gubitak voljene osobe pa čak i dobitak na lotou, koji uzrokuje pojačano lučenje adrenalina i ostalih stresnih hormona koji negativno utiču na srce. U tim trenucima javlja se aritmija srca, poremećaji u krvnoj slici koji su tipični za infarkt, ali ne dolazi do blokade arterija koje su tipični uzrok zatajenja srca.
     
    Razna istraživanja ukazala su da sindrom slomljenog srca pogađa oba pola, ali da su žene čak 7,5 puta podložnije nego muškarci.
     
    ZNaučnici smatraju da su muškarci otporniji ne zato što su bezosećajni nego je razlog čista fizionomija srca. Naime, muško srce ima više receptora za adrenalin nego žensko, pa na taj način može lakše odoleti stresu koji je uzrokovan emocionalnim šokom.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE