Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vegetarijanska ishrana loša za mozak

    Vegetarijanska ishrana može biti loša za rad mozga jer, kako tvrde stručnjaci, ljudi koji ne jedu meso ni životinjske proizvode imaju šest puta veću šansu da pate zbog smanjivanja mozga. Vegani i vegetarijanci su najugroženija skupina, jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mleko i riba, prenosi sajt Stetoskop.
     
    Naučnici Univerziteta Oksford otkrili su tokom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba uzrasta od 61 do 87 godina da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemije i upalne procese nervnog sistema. Međutim, ekstrakti kvasca među ređim su vegetarijanskim namirnicama koje nude dobar nivo vitamina. Kad su volonteri posle pet godina opet testirani, oni sa najmanjim nivoom vitamina B12 imali su i najviše šansi da imaju smanjen mozak, što je potvrdilo ranije istraživanje koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i nivoa vitamina B12. 

    Snimci mozga više od 1.800 osoba pokazale su da osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića nedeljno, imaju 1,6 odsto smanjenje mozga za razliku od onih koji vole tople napitke. To ne čudi jer je od ranije poznato da zloupotreba alkohola deluje štetno na nivo vitamina B12 u organizmu, pri čemu su posebno ugrožene žene u sedamdesetim godinama. Istraživači su ustanovili da je hipokampus – deo mozga koji odgovoran za memoriju, 10 odsto manji kod pivopija nego kod onih koji preteruju s vinom.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE