Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radioaktivni jod u Francuskoj

    Francuske vlasti saopštile su danas da su prošle sedmice u vazduhu detektovani tragovi radioaktivnog joda 131, pošto je prethodno slaba radioaktivnost otkrivena u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Austriji.


    „Prisustvo joda 131 na nacionalnoj teritoriji je potpuno neobično.Nivo koncentracije koji je nadgledan ne predstavlja rizik za javno zdravlje“, navodi se u saopštenju Instituta za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbednost.

    Institut navodi i da je prošle sedmice na četiri merne stanice na severu i istoku zemlje izmereno tek nekoliko mikrobekerela po kubnom metru ovog izotopa, prenela je agencija AFP.

    „Izvor i vreme kada je nastala radioaktivna emisija koja je dovela do ovog zagađenja trenutno nisu poznati“, naveo je francuski institut. Jod 131 je izotop kratkog trajanja čija radioaktivnost 50 odsto propada u roku od osam dana.

    Iz tog razloga je malo verovatno da radioaktivni jod potiče iz oštećene nuklearne elektrane u japanskoj perfekturi Fukušima, gde je u martu curio radioaktivni materijal, uključujući i jod. Francuski institut je ukazao da bi izvor radijacije mogao da bude reaktor za proizvodnju električne energije ili neko postrojenje koje koristi jod 131 za proizvodnju medicinskih preparata.

    Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u petak je saopštila da je veoma nizak nivo joda 131 otkriven u vazduhu u Češkoj, nakon čega je otkriven i u Poljskoj, Slovačkoj i Austriji.

    Prema podacima poljske agencije za atomsku energiju, lokalna koncentracija joda 131 bila je 100 puta veća u martu kada su zemljotres i cunami oštetili elektranu u Fukušimi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE