Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba „Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba“ u Čačku

    U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku danas će biti otvorena izložba „Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba“ koju realizuje Narodni muzej iz Beograda.

    Izložbom se obeležava 100 godina otkako je Nadežda Petrović (1873-1915) otvorila Umetničku školu u Beogradu. Na izložbi, koja će biti otvorena do 18. decembra, posetioci će imati priliku da vide reprezentativan izbor dela iz zbirki Srpskog slikarstva 18. i 19. veka i Jugoslovenskog slikarstva 20. veka beogradskog Narodnog muzeja.

    Posredstvom dela čak 20 umetnika, koji su stvarali u periodu od 1873. do 1915. godine, publika će se upoznati sa vremenom u kojem se Nadežda formirala kao slikar, a tokom koga je raskinuto sa akademizmom, čime je otvoren put razvoju srpske moderne umetnosti početkom 20. veka.

    Sagledavajući dela velikana srpskog slikarstva, među kojima su Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Nadežda Petrović, Branko Popović, Đorđe Krstić, Beta Vukanović, dobija se slika koliko je srpska umetnost sa kraja 19. i početka 20. veka bila živopisna.

    Nakon dužeg vremena ljubitelji umetnosti će biti u prilici da vide dela Dragutina Inkiostrija-Medenjaka, Paška Vučetića ili Natalije Cvetković i da, zahvaljujući sveobuhvatnom izboru od 49 dela, sagledaju stilsku kompleksnost jednog dinamičnog perioda u razvoju srpske umetnosti.

    Autori izložbe „Srpsko slikarstvo Nadeždinog doba (1873-1915)“ su viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Petar Petrović i muzejski savetnik Ljubica Miljković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE