Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kubik gasa skuplji čak 25 odsto

    Za gotovo 170.000 domaćinstava u Srbiji, cena prirodnog gasa od 1. novembra povećana je i za više – 25 odsto. Uprkos uveravanjima da će energent poskupeti za tek 10 procenata, „Srbijagas“ je znatno podigao cene za druge distributere, koji snabdevaju 70 odsto građana. Tako je u račune domaćinstava uzidano poskupljenje od oko 15 odsto za distributere, kao i njihovi dodatni troškovi.

    U Agenciji za energetiku objašnjavaju da je Vlada Srbije prošlog meseca odobrila samo „Srbijagasu“ povećanje cena gasa, u proseku, za 15,3 odsto.

    Poskupljenje za domaćinstva kod „Srbijagasa“ odobreno je za 11,1 odsto, dok je cena po kojoj ovo preduzeće prodaje gas distributerima uvećana za 15 odsto, kažu za „Novosti“ u Agenciji. Svaki od distributera ima svoje troškove koji se razlikuju, a mi proveravamo da li su obračunati u skladu sa važećom metodologijom i tarifnim sistemima. Agencija je svakom od distributera odbila da prizna troškove koji nisu bili opravdano ukalkulisani.

    Brojke pokazuju da „Srbijagas“ snabdeva tek 72.042 domaćinstva, od ukupno 240.725 koja su priključena na gasnu mrežu. Zato svako poskupuljenje za distributere pogodi istovremeno više od 70 odsto građana.

    Paprene račune imaće u Sremu više od 30.000 domaćinstava. Kubik gasa sa porezom, distributer JP „Srem gas“ u Sremskoj Mitrovici prodaje za 44,89 dinar. U „Ruma gasu“ kubni metar energenta košta 44,21 dinara, dok ga potrošači plaćaju 43,34 dinara „IN gasu“. Najjeftiniji energent u Sremu prodaje privatni distributer „Gas feromont“ u Staroj Pazovi za 43,31 dinar, ali je i kod njega cena povećana za čak – 28 odsto.

    Blizu 8.500 potrošača u Vrnjačkoj Banji gas plaćaju oko 15 odsto više, pa kubik bez poreza kod lokalnog distributera „Interklima“ košta 40,51 dinar. Kako objašnjava Olivera Bašić, rukovodilac Sektora za gas u ovom preduzeću, ovo poskupljenje diktirao je „Srbijagas“, što lokalnim distributerima ostavlja malo prostora za značajnije korekcije. Slična je situacija i u Subotici, gde će računi za više od 18.000 potrošača sada biti 16 odsto veći.

    S druge strane, u „Užice gasu“ kažu da im je Agencija za energetiku odobrila veće poskupljenje nego što su zatražili.

     Pripremili smo predlog da se cena gasa bez poreza poveća na 34,97 dinara, ali je onda Agencija za energetiku dala preporuku da nova cena bude 38,86 dinara, objašnjava Milan Sekulić, direktor ovog distributera. Agencija formira cenu na osnovu našeg troškovnika koji uključuje skoro sve – od cene energenta, preko plata zaposlenih, do planiranih investicija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE