Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Treća sreća za buduće roditelje

    Iz budžeta grada izdvojeno 30 miliona dinara za treći besplatni pokušaj vantelesne oplodnje za 100 parova. – Novca će biti za sve, poručuje Miroslav Čučković, član Gradskog veća.


     
    Parovima iz Beograda koji imaju probleme sa začećem data je treća šansa za prvu bebu. Skupština grada je odlučila da – zbog velike uspešnosti projekta vantelesne oplodnje i posle odluke Vlade Srbije da finansira drugi pokušaj – u narednoj budžetskoj godini finansira treći pokušaj dobijanja bebe. Već sada je izdvojeno oko 30 miliona dinara, ali će prema rečima Miroslava Čučkovića, člana Gradskog veća, u junu naredne godine budžet biti rebalansiran, u slučaju da bude još zainteresovanih parova.

    – Tih 30 miliona dinara namenjeno je za 100 pokušaja, ali će novca biti za sve parove koji ispune uslove za treći, besplatni pokušaj veštačkog začeća o trošku grada. Ne postoji nikakva ograničenja kada je reč o broju onih  koji ulaze u postupak oplodnje. Svi mogu da se prijave i za sve će biti mesta jer, iskreno govoreći, i nema toliko parova koji imaju probleme sa začećem, a moraju da ispune propisane uslove – uverava Čučković, dodajući da bi prva oplodnja, treći put, mogla da bude zakazana najranije za tri meseca.  
         
    Administrativni put mora da se poštuje, pa žena koja želi da konkuriše za pomoć grada najpre treba da ode u lokalni dom zdravlja na ginekološki pregled.

    – Ovakav vid prijavljivanja je već sada moguć, a kada lekar konstatuje problem, pacijentkinji se izdaje uput za nadležnu bolnicu. Posle stručnih pregleda, analiza stanja odlazi pred članove stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju. Tim stručnjaka na kraju izdaje odobrenje da se pacijentkinji uradi veštačka oplodnja. Liste čekanja više ne postoje jer smo potpisali ugovor sa GAK „Narodni front” i bolnicom u Višegradskoj tako da ko god ima problem sigurno ulazi u proces – ističe član Gradskog veća.

    Novina u odnosu na prošlu godinu je što će i sve trudnice kojima se do 40. rođendana dijagnostikuje problem sa začećem sigurno ući u proces vantelesne oplodnje.

    U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje saznajemo da će gradskim vlastima ovih dana biti prosleđen spisak sa imenima žena koje su u ovoj ustanovi već prošle kroz dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje.

    Statistika pokazuje da se u našoj zemlji više od 15 odsto parova bori sa neplodnošću, a ginekolozi preporučuju da, ako posle godinu dana pokušavanja ne dođe do trudnoće, treba obavezno posetiti lekara i tražiti uzrok problema.

    U prethodne dve godine Skupština grada finansirala je 250 pokušaja vantelesne oplodnje, a Beograd je postao bogatiji za 75 beba. Sporazum o finansiranju drugog pokušaja grad je potpisao u novembru 2009. godine. Za drugu šansu za prvu bebu u minuloj godini iz budžeta je izdvojeno 100 miliona, od čega je utrošeno 49 miliona dinara.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE