Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zeleni Srbije: Potreban plan adaptacije na klimatske promene

    Organizacija „Zeleni Srbije“ saopštila je, povodom Svetskog dana klimatskih promena, da što pre treba doneti nacionalni plan adaptacije na klimatske promene, kojim će biti definisano šta bi sve trebalo uraditi kako bi se smanjila šteta koju one mogu izazvati.

    Ta organizacija ističe da je važno doneti i strategiju zaštite vazduha i nacionalnog programa za postepeno smanjivanje maksimalnih nacionalnih emisija zagađujućih materija, predviđenih Zakonom o zaštiti vazduha, koji je donet 15. maja 2009. godine.

    Prosečne temperature u Srbiji povećaće se za otprilike jedan stepen Celzijusa do 2030. godine, podsećaju „Zeleni Srbije“ i navode da bi, ako prosečne temperature nastave da rastu, Srbija mogla biti pogođena sušama, koje bi rezultirale nestašicom hrane.

    Najteža posledica mogao bi da bude pad prinosa žitarica i poljoprivrede, koja je do sada bila najuspešniji deo izvoza naše zemlje.
     
    „Zeleni Srbije“ insistiraju da se donesu mere prilagođavanja na klimatske promene, koje uključuju izgradnju novih sistema vodosnabdevanja, nove sisteme za navodnjavanje zemljišta, izbor novih biljaka koje će rasti u novim klimatskim uslovima, povećanu zaštitu od poplava..

    Na ublažavanje klimatskih promena može u izvesnoj meri, kako se navodi, da utiče i smanjenje emisije štetnih gasova.

    Ta organizacija ističe da svako mora da učini koliko može, posebno u pogledu posvećivanja pažnje čistijim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije za koje postoji veliki neiskorišćeni potencijal, kao što su geotermalna energija, energija vetra, solarna energija i energija biomase, kako bi se ublažio uticaj klimatskih promena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE