Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas se obeležava 17 godina od smrti Milana Mladenovića

    Danas se obeležava 17 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rok muzičara čije je stvaralaštvo sa grupom „Ekatarina Velika“ (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.
     


     
    Mladenović je rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. gimnaziju u kojoj je krajem 70-ih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo„. Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend „Šarlo Akrobata„, zajedno s Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su „Niko kao ja“, „Ona se budi“ i „Mali čovek“. Godine 1982. nastaje „Katarina II“ kome su se priključili klavijaturista Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla akrobate“ Ivica Vdović, koji kao i Mladenović danas nisu među živima. Grupa 1985. godine menja ime u „Ekatarina Velika“.
     
    EKV je ukupno izdao sedam studijskih albuma – „Katarina II“ (1984), „Ekatarina Velika“ (1985), „S’ vetrom uz lice“ (1986), „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991), „Neko nas posmatra“ (1993), kao i tri živa albuma.
     
    U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel’s Breath“.
     
    U avgustu 1994. godine, posle nastupa „Ekatarine Velike“ na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

    Milan Mladenovic (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.
     
    U novembru 2006. godine pesma „Par godina za nas“ je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je „Par godina za nas“ najbolja pesma koju je „Ekatarina Velika“ napravila.

    Mnogi muzičari smatraju da je „Ekatarina Velika“ jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte. Danas se plato ispred Doma omladine u Beogradu zove njegovim imenom, a inicijativa da se jedna ulica nazove po Milanu Mladenoviću postoji i u Zagrebu.
     
     

     
    Grupa „Krug“ u Studentskom kulturnom centru
     
    Svake godine 5. novembra u znak sećanja na Milana Mladenovića i njegov rad u Beogradu se održi koncert grupe Krug u kojoj sviraju i neki od bivših članova grupe EKV (Velika sala, 22 časa).
    Na tim koncertima kao gosti nastupaju često i neki od Milanovih bližih saradnika. Ove godine će se taj događaj odigrati u prostoru koji i najviše odgovara ovom datumu, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra. KRUG su: bubanj – Marko Milivojević (EKV), bas gitara – Dragiša Uskoković – Ćima (EKV), klavijature – Dejan Tomović – Tomke (Vampiri), gitara – Predrag Stevović (Filigrani), vokal – Aleksandar Sarajlić (Filigrani).
     
    Svake godine grupa Krug spremi poneko iznenađenje, kao specijalni gosti ove godine će nastupiti Tanja Jovićević i Teodor Yanni (producent i gitara na albumima Ljubav, Samo par godina za nas i Dum dum).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE