Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija još traži mesto za tretman opasnog otpada

    Pomoćnik ministra životne sredine Aleksandar Vesić izjavio je da još nije utvrdjena lokacija u Srbiji za izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman industrijskog neorganskog otpada koji spada u opasan otpad.
     
    Vesić je na predstavljanju tvining projekta iz oblasti opasnog otpada, koji Srbija realizuje uz pomoć austrijske Agencije za zaštitu životne sredine, kazao da već postoji deo sredstva za njegovu izgradnju iz fondova Evropske unije (EU), a da bi gradnja trebalo da bude završena do 2020.
     
    Prema njegovim rečima, takva postrojenja koštaju od 30 do 100 miliona evra i biće neophodna Srbiji, jer se prema Bazelskoj konvenciji očekuje da će izvoz takvog otpada u druge zemlje biti onemogućen, odnosno da će svaka država nakon 2020. morati sama da tretira opasan otpad koji stvara na svojoj teritoriji.
     
    Vesić je naveo da se tvining projekat „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom“ realizuje već godinu dana, od oktobra 2010. i da će trajato do oktobra naredne godine.
     
    „Vrednost projekta je 1,5 miliona evra, a treba da nam pomogne da se reše problemi i nedostaci zakonske i podzakonske regulative, u oblasti upravljanja opasnim otpadom“, kazao je on.
     
     
    U narednih godinu dana biće realizovano 12 seminara o opasnom otpadu. Cilj obuka je da se obezbedi širi pregled tema vezanih za opasni otpad, a namenjen je svima onima koji se bave otpadom, a imaju ili bi mogli imati dodira sa opasnim otpadom – predstavnici državne, pokrajinske i lokalne vlasti, industrije (kao generatora otpada) i preduzeća za tretman otpada.
     
    Program menadžer Delegacije EU u Srbiji Rejner Frojnd kazao je da je primena zakonodavstva u oblasti upravljanja opasnim otpadom još uvek izazov i za mnoge zemlje EU. On je naveo da se 25 odsto otvorenih slučajeva koji se odnose na kršenje zakona u EU odnose na zaštitu zivotne sredine, od čega se 20 procenata odnosi na opasni otpad.
     
    Od ukupnih količina otpada u EU četiri odsto, odnosno oko 90 miliona tona godišnje, čini opasan otpad. Frojnd je kazao da se u EU radi na smanjenju stvaranja opasnog otpada u procesu proizvodnje i naveo da se trenutno reciklira samo jedna trećina tog otpada.
     
    Zbog svih problema koji prate zbrinjavanje opasnog otpada, Frojnd je ocenio da je Srbija, kao zemlje u tranziciji, do sada dosta uradila u toj oblasti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE