Jesen iritira čir

Kako jesen odmiče, tako su i češće tegobe sa želucem. Čiraši se sada češće javljaju lekarima sa bolovima, pečenjem i mučninom u želucu, nadimanjem i gubitkom apetita.
 
Dr Predrag Dugalić, gastroenterolog iz KBC „Zemun“, daje pet saveta za ublažavanje i sprečavanje digestivnih tegoba nastalih zbog upale i oštećenja sluzokože želuca:
 
1. Pazite na ishranu. Češće treba jesti manje obroke i izbegavati jako začinjenu, masnu i kiselu hranu. Jela ne smeju da budu previše vruća ili hladna. Jela se pripremaju kuvanjem ili dinstanjem sa malo masti, bez zaprške. Ne preporučuju se velike količine mleka. Pikantne začine, mnogo soli, ljute paprike je najbolje izbegavati. Čokolada i proizvodi koji sadrže mentu (bombone, žvakaće gume) takođe iritiraju sluznicu želuca. Treba izbegavati uzimanje visokih doza vitamina C.

2. U toku obroka dozvoljeno je pijenje tečnosti u malim količinama. Posle obilnog obroka preporučuje se jednosatni odmor.
 
3. Izbegavajte pića koja su najveći proizvođači kiseline: mleko, pivo, žestoka pića, kafa (na prazan želudac) gazirani sokovi, kola napici.
 
4. Izbegavajte antiinflamatorne antireumatike: „voltaren“, „brufen“, „ketonal“… Protiv bolova koristiti paracetamol.
 
5. Oslobodite se stresa. Što više vremena provodite u prirodi, bavite se sportom, bolje organizujte vreme, jer to može da umanji stres.
 
Na sluznicu želuca povoljno deluju banane, maslinovo ulje, med, nemasni sirevi, kiselo mleko, jabuke, kompoti, suvo voće, biskviti, puding, sutlijaš, razblažen limunov sok, blagi čajevi, mineralna voda.
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE