Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavljena knjiga u čast Sonje Savić

    U Muzeju Jugoslovenske kinoteke danas je predstavljena knjiga „Sonja Savić – otvorena stranica” koju su priredile Zdenka Tomić i Milomirka Cica Jovović.

    Kako je na predstavljanju knjige u prepunoj sali Kinoteke rekao upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković, Sonja Savić je bila „buntovno i lepo lice evropskog filma” i osoba izvanrednog talenta i duha koja je rušila kanone i postavljala granice.
     
    Prema simbolici godina života Sonje Savić, knjiga sadrži dva bloka po 47 autorskih tekstova, a serijal je počet zapisom njenih roditelja Mikaine i Milovana Savića. O umetnici pisali su i Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Darko Rundek, Suada Kapić, Mira Furlan, Puriša Djordjević, Vlada Divljan, Olivera Katarina, Lazar Ristovski, Miša Radivojević, Svetozar Cvetković i drugi.
     
    Jedan od autora, reditelj Miloš Radivojević pozdravio je napor autora i izdavanje knjige o Sonji Savić (1961-2008) ocenio kao znak da je počela briga o svima koji su bili zapostavljeni dok su bili živi.
     
    „To je dobar znak za kulturu. Sonja je to zaslužila”, rekao je Radivojević i dodao da bi bilo lepo kada bi joj „ovaj grad poklonio jedno malo mesto, mali lug u Košutnjaku, ništa monumentalno i veliko poput ulice ili trga”.
     
    Radivojević, sa kojim je Sonja Savić sarađivala na filmovima „Una” i „Ni na nebu ni na zemlji”, ocenio je, govoreći o potrebi da se sačuvaju filmovi koje čuva Kinoteka, i da bi „minimalni dug prema Sonji bio da se neki od njenih manje poznatih radova otkriju i sačuvaju za buduće generacije”.
     
    Partner iz filma „Ni na nebu ni na zemlji” Svetozar Cvetković rekao je da su poslednje godine života Sonje Savić „naša odgovornost kao kolega i sredine u kojoj živimo. Trebalo je da ode pa da shvatimo kakva je veličina bila”.
     
    Njena prijateljica, glumica Dara Rančić pročitala je svoj tekst „Napraviću od tebe glumičetinu” uz dirljivu interpretaciju načina govora Sonje Savić koju je nazvala „urbanom ikonom srpskog glumišta”.
     
    Zbornik radova o Sonji Savić na preko 300 strana izdao je „Intelekt Valjevo”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE