Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren Festival pameti

    Drugi ciklus Festivala pameti, koji se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, otvoren je danas u saradnji sa Mensom Srbije, a u sklopu Međunarodnog festivala pameti, organizovanog u čast poznatog američkog publiciste Martina Gardnera.


    Cilj Festivala je da se otkriju talentovani učenici srednjih škola, koji imaju natprosečne sposobnosti za vizuelno uočavanje, povezivanje delova u optimalnu celinu, logičko razmišljanje i zaključivanje. Preko 700 učenika učestvovalo je na prvom Festivalu pameti, a takmičenja su se odvijala u 20 gradova i opština u Vojvodini.

    „Pošto je prvo takmičenje pokazalo dobre rezultate i veliki interes kod učenika, odlučili smo da nastavimo i ove školske godine“, istakao je Zdravko Živković, organizator Festivala.

    On je naveo i da je već postignut cilj da se pokaže koliko su naša deca zainteresovana za logičko razmišljanje, a koliko za klasično učenje. Naime, pokazalo se kako deca mnogo bolje prihvataju kada imaju zadatak da problem reše logički, nego što ih interesuje da uče gradivo napamet.

    Objasnio je i novine u ovogodišnjem ciklusu Festivala pameti. Za razliku od prošlogodišnjeg, tema ovogodišnjeg ciklusa je kreativnost bazirana na sposobnosti kreiranja figura i oblika slobodne forme od 24 pločice osmougaonika.

    „Učenici će kreirati, a ne samo rešavati zadatke. Imaće četiri meseca na raspolaganju da zadatke osmisle. Nakon toga, održaće se četvrtfinale, zatim polufinale, a u finalu će se, u nadmetanju najboljih, izabrati i najpametniji učenik Vojvodine.

    Novina je i to što će Festival pameti, da bi bio popularniji i pristupačniji učenicima današnjih generacija, biti prebačen na Facebook. Od svih zadataka pristiglih do 1. marta sledeće godine, biće izabrano 120 najoriginalnijih, a u finalu će se birati tri pobednika. Ove školske godine prijavili su se učenici iz 25 opština u Vojvodini, što je još jedan od pokazatelja velikog interesovanja učenika za ovo edukativno takmičenje.

    Inače, festival se održava na globalnom nivou i to u oko 50 zemalja sveta, uz učešće svih zainteresovanih koji žele da se oprobaju u rešavanju logičkih izazova i ispoljavanju kreativnosti, a jedna od zanimljivosti je i podatak da će foto i video arhiva sa skupa biti objavljena na veb sajtu američke Fondacije G4G.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE