Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U RS novi centri za lečenje od moždanog udara

    U RS godišnje bude oko 4.500 obolelih od moždanog udara, u svetu taj broj godišnje iznosi šest miliona, a moždani udar predstavlja najčešće oboljenje sa kojima se sreću neurolozi, kazao je danas Siniša Miljković, predsednik Udruženja neurologa RS, povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara.
     
    „Od početka rada Jedinice za lečenje moždanog udara u Klinici za neurologiju smrtnost od moždanog udara u Banjaluci smanjena je za 10 odsto, a zahvaljujući trombolitičkoj terapiji smrtnost je smanjena na sedam odsto“, istakao je on.
     
    Prema njegovim rečima, to je bio povod da Udruženje neurologa krene odlučnije u akciju kako bismo imali jedinice za lečenje moždanog udara u svim centrima gde postoje bolnice. Nove jedinice za lečenje moždanog udara do Nove godine trebalo bi da budu otvorene u bolnicama u Gradišci, Bijeljini i Doboju, koje, kako kaže Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, imaju sve tehničke i kadrovske kapacitete.
     
    „U narednih pola godine zadovoljićemo i ostale preduslove neophodne da i druge bolnice u RS dobiju centre za lečenje moždanog udara“, rekao je Škrbić, dodajući da je za naredne dve godine najavljena nova terapija lečenja moždanog udara, koja će otvoriti daleko veći „vremenski prozor“ kada pacijent mora primiti terapiju.
     
    U ovoj godini, istakao je Miljković, planiraju da organizuju edukaciju za sve neurologe iz RS koji će biti obučeni da daju trombolitičku terapiju, dodajući da je Svetski dan borbe protiv moždanog udara posvećen prevenciji moždanog udara, te napominjući važnost kontrole rizičnih faktora.
     
    „Na Klinici za neurologiju već treću godinu veoma uspešno radi Jedinica za lečenje moždanog udara, gde se primenjuje svetski najsavremenija trombolitička terapija, koja značajno smanjuje smrtnost i invaliditet nakon moždanog udara“, istakao je Duško Račić, načelnik Klinike za neurologiju UKC Banjaluka, ističući da je potrebno da ova terapija bude primenjena brzo, maksimalno četiri i po sata nakon početka moždanog udara.
     
    Smrtnost prilikom lečenja tradicionalnim načinom iznosi 30 odsto, dok lečenje trombolitičkom terapijom smanjuje smrtnost na 7,5 odsto.
     
    Kod moždanog udara važno je prepoznati simptome, a ističući važnost prevencije, Škrbić je objasnio da su rizični faktori pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost i slično.
     
    „Kod dve trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invaliditet koji najčešće za posledicu ima trajnu radnu nesposobnost. Procenjuje se da 46 odsto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj fazi opšte populacije, odnosno između 45. i 59. godine života“, kazali su u UKC Banjaluka, dodajući da vreme potrebno za rehabilitaciju posle te bolesti najviše zavisi od težine udara, a samo petina preživelih uspije da se u potpunosti vrati u normalu.
     
    Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti za ljude iznad 60 godina starosti, a peti vodeći uzrok kod ljudi starosti od 15 do 59 godina, saopšteno je iz UKC Banjaluka.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE