Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biljke za pobačaje spašavaju živote

    Istraživači na Fakmaceutskom fakultetu Univerziteta u Kopenhagenu, ispitali su nekoliko biljaka koje se koriste za ilegalne pobačaje u Tanzaniji.
     
    Laboratorijski testovi pokazali su da nekoliko biljaka može uzrokovati kontrakcije tkiva maternice i da se biljke mogu koristiti za zaustavljanje smrtonosnih krvarenja nakon porođaja. Ova nova saznanja sada se prenose u ruralnim delovima Tanzanije gde je dostupnost medicine vrlo teška.
     
    Svake godine oko 350.000 žena umre na globalnom nivou zbog krvarenja koje se javlja nakon rođenja deteta. Na afričkom kontinentu jedna od 16 žena umire tokom trudnoće, a u nekim zemljama broj je tako visok da se radi o svakoj osmoj ženi.
     
    Danski naučnici testirali su u laboratoriji na tkivu pacova 22 biljke koje izazivaju pobačaje, pa je nekoliko biljaka imalo skoro jednaki učinak kao i kontrolni lek acetilkolin. „Polovina biljaka koje smo testirali izazvalo je kontrakcije tkiva maternice, dok je jedanaest ekstrakata indukovalo trudove s kratkim intervalima. Sedam biljaka je funkcionisalo u oba smera“ objašnjava profesorica Anna K. Jager iz Odseka za medicinsku hemiju na Univerzitetu u Kopenhagenu.
     
    Ovi rezultati istraživanja sada će se koristiti za poboljšanje zdravlja u Africi, a za to istraživači planiraju niz informativnih seminara u organizaciji s tradicionalnim isceliteljima i babicama u Tanzaniji. U Tanzaniji je pobačaj protivzakonit i to dovodi trudnice tradicionalnim isceliteljima.
     
    Cilj projekta je podeliti to znanje s praktičarima i korisnicima biljnih lekova u što je više lokalnih afričkih društava moguće.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE