Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekari kriju da deca puše marihuanu

    Maloletnici, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mogu da puše marihuanu i da pri tom ne brinu da li će lekari koji to primete kazati roditeljima.


    Ovo „pravo“ maloletnici će moći da koriste od 1. januara 2012. godine, kada na snagu stupa zakon koji još od letos izaziva burne polemike.

    Odluku o tome da li bi trebalo obavestiti roditelje o zdravlju njihove dece ili ne donosiće sami lekari.

    “ Lekari će roditeljima sigurno reći ako dete planira da se ubije, ako je agresivno ili ima anoreksiju… Roditelji, međutim, ne moraju biti obavešteni ako dete ima bulimiju, niti ako je probalo drogu“ , navela je doktorka Pedijatrijske klinike u Novom Sadu Nevenka Rončević, koja je u penziji.

    Njena docentkinja Aleksandra Stojadinović, koja trenutno radi sa adolescentima, čak navodi da je ona prećutala roditeljima jednog dečaka da je pušio marihuanu.

    „Dečak je doveden kod mene u maltene otrovanom stanju. Rekao mi je da je prvi put pušio marihuanu i zamolio me da to ne kažem njegovim roditeljima. Rekla sam mu da neću, ali pod uslovom da to više ne radi i da se pojavi kod mene za 10 do 15 dana. Slične situacije sam imala i sa devojkama koje stupaju u seksualne odnose. Rezultat svega je da se stekne poverenje između lekara i dece“ , kaže Stojadinovićeva.

    Urednica portala Zdravoskop Zorica Marković kaže da je ovo skandal i napominje da mi nismo toliko zrelo društvo za jedan ovakav zakon.

    „Pitam se da li smo mi roditelji samo kada treba da platimo obaveze? Takođe se pitam da li tako nešto važi i u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj… Treba preduzeti sve zakonske mogućnosti kako bi se izbegle loše posledice“ , skrenula je pažnju Markovićeva.

    S njom se slaže i neuropsihijatar koji se bavi bolestima zavisnosti dr Lidija Šarac, koja je apsolutno protiv ovakve odluke!

    „Upravo je marihuana uvod u svet narkomanije. Od jednog pušenja marihuane sigurno se niko neće „navući“, ali zbog toga što ona stvara osećaj zadovoljstva, izuzetne opuštenosti i posebnog stanja, postoji potreba da se ona opet proba. S obzirom na sve to, retko kad se dešava da neko samo jednom proba marihuanu. Uostalom, sa njom svi počinju, većinu zavisnika kada pitate šta su prvo probali kažu da je to ona“ , rekla je Šarac.

    Predsednica Udruženja „Roditelj“ Dragana Soćanin podsetila je da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen bez javne rasprave kako dolikuje.

    „Mi smo skrenuli pažnju nadležnima da su roditelji u strahu i zatražili detaljna tumačenja i mehanizme na koji će se primenjivati taj član zakona, s obzirom na to da je nejasan“ , kaže Soćaninova.

    Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elizabet Paunović na jučerašnjem skupu povodom ove teme, rekla je da adolescenti čine najzdraviji deo populacije, ali da zato 70 odsto bolesti u starosti vuče korene iz ponašanja u ranoj mladosti.

    „Zdravstveni problemi adolescenata su droga, alkohol, HIV, maloletničke trudnoće“ , rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE